George R.R. Martin: Nightflyers


Nightflyers inleds med en väldigt poetisk beskrivning av den mytologiska rasen volcryn som färdats från universums mitt och flugit genom rymden så långt tillbaka en har kunnat spåra, vissa legender talar om dem som gudar.

En besättning med nio forskare har satts ihop i hopp om att kunna genskjuta volcryn för ett första möte. Budgeten är obefintlig så det enda skepp en hade råd med var fraktskeppet Nightflyer.  Det är en spänd och förebådande stämning ombord på skeppet och det kommer inte som en överraskning när besättningen börjar förolyckas en efter en.

Som vi alla vet vid det här laget är ett ensamt skepp ute i rymden detsamma som en svävande likkista. Besättningen ombord på Nightflyer är fördömda redan från början, det är mer en fråga om vad som kommer att gå fel och varför.

Det är en välkomponerad kortroman, vilket många gånger är mitt favoritformat då det bådar för en fängslande läsning utan distraherande avbrott. Den här utgåvan har svart-vita illustrationer av David Palumbo, vilka klär den väl. Berättelsen skrevs från början som en novell och finns alltså i två versioner. Det här är den utökade varianten som kom ut 1981.

 Boken uppfyller alla krav på en typisk science fiction/skräck-berättelse och ståpäls är ett faktum. Jag tror faktiskt det kan vara årets bästa läsning än så länge, i alla fall ligger den i toppen. Det är något visst med kombinationen av science fiction och total terror, så väldigt många dåliga situationer som inte går att ta sig ur och katastrofala följder. Människans hybris som åker på storspö.

Nightflyers ska utspela sig i samma värld som flera andra av Martins science fiction historier, i the Thousand Worlds där mänskligheten har lämnat jorden och skingrats till olika delar av universum. Jag är usel på att läsa noveller men romanen (-erna?) i alla fall ska jag försöka ta rätt på.

Jag trodde detta skulle vara min första bekantskap med George R.R. Martin (not being a fantasy fan), men jag hade väldigt väldigt fel tyvärr. Jag har varit ombord på Nightflyer förr. Boken är dock som sagt jättebra så jag vet inte hur de kunde misslyckas så med filmen (eller hur jag kunde fortsätta gilla science fiction efter att ha sett den).
Inga kommentarer :

Skicka en kommentar