Stefano Mancuso: Växtrevolutionen - svaren på framtidens frågor ligger hos växterna

 
Växtrevolutionen är gedigen och uppfräschad, med en rejäl tyngd i och rikligt med färgfotografier. Rent utseendemässigt känns det som att det har gått 40 år sedan Intelligenta växter gavs ut. Istället för att påtvinga växterna mänskliga epitet utgår boken i huvudsak från växterna själva. Här är det vi som är underordnade.

Inför läsningen så trodde jag boken skulle vara inriktad på forskningsframsteg vi gjort med växternas hjälp, och vad vi har framför oss. Det är den men bara i ett par av kapitlen. Det var onekligen dessa delar av boken som gav mest behållning. Ett kapitel handlar exempelvis om hur växter har inspirerat vår byggnadskonst och hjälpt till att lösa problem med ljusinsläpp och hållfasthet. Det var även intressant att läsa om Mancusos forskarlags Jellyfish Barge, en flytande växthus som bevattnas med saltvatten.

I helhet är boken är rätt ofokuserad. Den bjuder på många kittlande fakta om växternas anpassningsförmågor, men även en hel del anekdoter som verkar glömma bort att det var växterna som boken skulle handla om.

Växtrevolutionen ger många fascinerande kuriosakunskaper om växternas unika egenskaper och referenslistorna inbjuder till ytterligare djupdykningar. Även om det är svårt att se vad urvalet av växter som tagits med är baserat på så gör det inte så mycket, gemensamt har de att de är väldigt trollbindande. Hur väl har ni t.ex. studerat skatnävan under våren? Den som blommar i överflöd det här året.

Som sagt. Det finns ett par stycken i boken som jag inte alls förstår vad de gör där och den röda tråden i boken kunde ha varit tydligare, men boken är väldigt intressant och översteg mina förväntningar. Jag lärde mig mycket nytt, både om vad vi vet och vilka mysterium som återstår att upptäcka, som kommer få mig att studera växterna jag stöter på lite noggrannare framöver.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar