C Alesmark, P Järnefält: Gåtfulla Skåne - en guide till mytomspunna platser

Gåtfulla Skåne har än så länge varit årets bästa bokköp. Guiden är inriktad på de trolska, mytiska, utflyktsmålen. Presenterade med bilder, deras historia, vägbeskrivning och GPS-koordinater. Även om jag håller mig på den östra sidan av Skåne så finns här en hel del platser att stoppa vid. De flesta platserna var okända för mig, och har jag varit i närheten har jag oftast gått förbi ställena som tas upp här. Vad jag kan sakna i boken är en beskrivning av platserna under olika årstider. Kopparhatten är väl värt ett höstbesök när bokskogen lyser som starkast och jag ser framemot att återbesöka Forsakar när vårfloden kommer.


Jag tror till exempel aldrig jag har varit vid Kjugekullsgrottan. Jag brukar istället ta leden genom bouldering-området, så jag kan hälsa på min favoritnymf som står där. Så det får bli långrundan nästa gång.


Forsakar har varit det mäktigaste besöket i år, trots att vattennivån var låg. En väldigt förunderlig plats som känns out of place i det annars platta landskapet. Platsen kommer att besökas fler gånger, och jag har även lagt till fallet i Hallamölla bland de framtida utflykterna.Järrestadsristningarna hade jag aldrig hittat till på egenhand. De är långt ifrån välbevarade, har utsatts för skadegörelse och saknar skyltning, men är väldigt mäktiga både till ytan och för den där överväldigande känslan av att flera generationer här har kommunicerat med någon ovanför. De imponerade mycket mer på mig än Ales stenar som vi precis hade besökt.

Vi har knappast brist på platser som tar andan ur en i Blekinge så jag hade gärna sett en liknande bok över hemtrakterna, det finns alltid nya platser att förundras över.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar