P.C. Wisdom: Utanför nätet

Queerlequin är en bokserie utgiven av det ideella förlaget Genusredaktörerna, som vill bryta mot de stereotypa könsnormerna och publicera lättillgängliga romanser som alla kan identifiera sig i.

Mitt syskon Juna har publicerats med den än så länge enda science fiction boken i serien. Pseudonymen refererar till trekrafterna i Zelda; Power, Curage och Wisdom. Det märks tydligt att boken har hämtat inspiration ifrån tv-spel, vilket skapar en miljö som det är lätt att visualisera och känna sig hemma i. Jag föredrar böcker som återspeglar sin författare och Juna har fått med sina intressen på ett sätt som faller väl in med historien.

Utanför nätet är en dystopisk kortroman där en grupp vänner försöker befria sig från Nätet och från Företagets kontroll. Teknologin har ökat distansen mellan människorna, med hjälp av hjärnchippet alla har installerat kan närhet simuleras utan att en behöver träffas i verkliga livet. Alla är direktuppkopplade till nätet och matas en chimär av hur verkligheten faktiskt ser ut.

Dina bröstvårtor är hårda och du stönar när jag kysser en av dem. Det är så här jag vill att livet ska vara, att människor ger njutning och spänning till varandra. Inte som nu, där de zombieliknande varelser vi har blivit är beroende av den teknologi som fritt är oss tillhanda

Först kom telefonerna, vilket inte gjorde särskilt mycket skada förrän möjligheten att koppla upp sig till Internet förstörde en hel generation genom att stressa ihjäl dem med sociala medier.

Primärt handlar boken om vikten av att få känna närhet till andra människor och att sudda ut gränserna mellan jaget och de andra. Shama, som har huvudrollen, har fått sitt chip infekterat med ett virus som vid aktivering förvrider ansiktet på de hen möter tills de framstår som monstruösa mardrömmar, ett överhängande hot som vittnar om den egna ensamheten.

I Utanför nätet är alla romanfigurer av obestämt kön med pronomet hen och huvudfigurerna pansexuella och polyamorösa. Jag föredrar fantastik och är imponerad av boken, men jag skulle inte beskriva den som vare sig romantisk eller erotisk. De bitarna hamnar utanför handlingens fokus och tar för lite plats för det. Tack och lov kanske, att relationerna hålls i periferin som ett självklart och naturligt inslag är en del av det som gör boken så bra. För en erotisk laddning hade det annars behövts utbroderingar och ett mer känsloladdat språk, som nu är konkret och kompakt.Köpställen: Adlibris Bokus 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar