Peter Høeg: Effekten av Susan

Den säregna familjen Svendsen hämtas och förs tillbaka hem till Danmark, efter att var och en gått sin egen väg i livet. Susan som suttit fängslad i Indien släpps fri på villkor att hon samlar in information om Folketingets framtidskommission. En kommission som studerar det kollektiva medvetandets inflytande på framtida händelser och möjligheten att därigenom kunna förutsäga framtiden. Någon börjar dock stryka av kommissionens medlemmar och försöka röja familjen ur vägen.

Det är en exceptionell och dysfunktionell familj som återförenas, som tagna ur en Wes Anderson film. Susan strävar efter det normala och ordnade familjelivet, samtidigt som de alla är individualister som vägrar kompromissa om sina friheter. Familjen utmanar hela tiden samhällets spelregler och konstruerade gränssättningar. De låter sig inte stoppas av områden stängda för obehöriga. Varken när det kommer till fysiska platser eller psykiska medvetanden. Susan har nämligen en effekt på folk som får dem att blotta sitt inre och ofrivilligt bekänna sina hemligheter för henne.

Kvantfysiken har en röd tråd genom boken, och passande känns handlingen länge obestämd. En känner sig onekligen som en åskådare, romanfigurerna står med ryggen till och deras observationer och slutledningar undanhålls läsaren många gånger. Vilket gör det svårt att se vad som styr händelserna. Det är en besvärlig bok att följa och den skulle definitivt vinna på en omläsning, i positiv bemärkelse.

Romanfigurerna i boken är alla tydligt nischade och ger utrymme för filosofiska insikter och öppnar dörrarna till nya kunskapsområden. Høeg har en väldigt hänförande stil och jag fastnar mer för detaljerna och hans sätt att skriva än vad jag gör för själva historien, ett riktigt hantverk.
Köpställen: Adlibris Bokus 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar