Dmitrij Gluchovskij: Metro 2033 - den sista tillflykten

Efter ett kärnvapenkrig har strålningen och uppkomna mutationer gjort jordytan obebolig. Folket har flyttat ner och gjort sig ett nytt liv i Moskvas tunnelbana, men lever under ständiga hot från varelserna.

Efter inledningen sattes stämningen för en mörk och klaustrofobisk skräckroman, men artar sig vid flera tillfällen till mer av en pikaresk. Huvudfiguren Artioms ständiga lyckokast gör det väldigt svårt att känna av hoten och desperationen, samtidigt som handlingen är linjär och dåligt underbyggd. 

Vad det kommer till relationen mellan vetenskap och det övernaturliga tycks berättelsen inte veta vilken fot den ska stå på, visst finns det utrymme för båda men här känns det bara som ett okonsekvent fuskbygge.  Samtidigt som saker dyker upp, försvinner lika plötsligt, och lämnar Artiom märkligt oberörd boken igenom. Själva världen är jättehärlig och innehållsrik, men språket trist och handlingen övertygar aldrig.

Metrovärlden har fått kultstatus i Ryssland och det har tillkommit flera böcker av andra författare, varav Andrej Djakovs två böcker har översatts till svenska. Metro 2033 finns också som datorspel och brädspel.

En kompis införskaffade brädspelet för någon vecka sedan, vilket gjorde att det började kännas väl på tiden att faktiskt ta och läsa boken. Tidigare har jag inte haft så höga förväntningar, men efter att ha hört killarna i brädspelsgänget prata om boken så var de höjda till taket. Det är en väldigt skön bok att diskutera och se tillbaka till, betydligt mer så än att faktiskt läsa den.

Brädspelet spelas på samma tunnelbanekarta som är i slutet av boken (ja, dvs Moskvas tunnelbanekarta), snyggt fast något otydlig spelplan och korten är knepiga att läsa. Det går ut på att samla resurser (ammunition, svampar och grisar) för att kunna ta över stationer och samla poäng. Det som drar ner betyget mest är bristen på variation i korthögarna, då där är väldigt begränsat med fiende och upprustningskort. Själv är jag inte så glad för spel där en attackerar och förstör för varandra, eh, såvida det inte är det ända en gör. Så det har än så länge inte varit någon favorit det här heller, men är ändå kul att följa upp läsning med.Köpställen: Adlibris Bokus

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar