Gabriella Håkansson: Operation B


Hittade Garbriella Håkansson i och med Aldermanns arvinge som precis har kommer ut, och hon kan inte annat än anslutas till skaran stjärnförfattare som jag har missat. För en gångs skull börjar jag från början av utgivningen, vilket verkar ha varit hyfsat bra då Operation B har en uppföljare i boken Fallet Sandemann. Däremot går det alldeles utmärkt att läsa Operation B utan att känna tvång av att följa upp den med en bok till, hur pass fristående Fallet Sandemann i sin tur är får visa sig.

Operation B är uppdelad i tre delar. Tre fallstudier av kvinnor som skänkt sina liv för vetenskapen. Däribland en som i egenskap av observatör lever som passiv och äcklad iakttagare av partnerns samling sällsynta dyngbangar, som kräver allt mer utrymme i den lilla lägenheten.

Det är ett manipulerande spel av figurernas undermedvetna och stämningen är minst sagt stingsligt paranoid och förledande. Väldigt klaustrofobisk. Kvinnorna är fast med sina sambos som går dem allt mer på nerverna och väggarna kryper närmre utan att någon egentligen går ut. Annat än studierna är det väldigt innehållslösa dagar, som väcker de givna frågorna: vad håller de på med och till vilken mening?

Den instängda lägenheten har samtidigt något av en pittoresk minatyrvärld över sig, som vi som läsare reser oss över. En bedragande vardaglighet kan man kanske säg som lockar med hemmets trygghet och familjäritet men som suger ut sina inneboende, medan åren går och varje dag liknar den som var. När kvinnorna följer sina mäns långsamma förfall följer vi deras.

Jag har problem med att få händelserna att gå ihop tidsmässigt, men förmodligen är det jag som behöver läsa igenom boken en gång till. Det är en riktigt bra bok och den väcker mycket höga förväntningar på efterkommande böcker, som jag tror är ännu bättre.

Sammanträffande eller inte, men det var först efter att ha påbörjat boken som jag började hitta stora svarta skalbaggar runt om i lägenheten. Därutöver så har min Drosera vissnat ner endel och jag har trott det var för blomstänglarnas skull, men när jag rutinsenligt skulle plocka bort resterna efter sorgmyggorna så insåg jag att den bytt diet till en mindre variant av skalbaggar. Dom överlever inte i min lägenhet heller...

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar