Jenny Wiik: BildbindarenTolvåriga Lucina har en bildblogg där hon lägger ut det hon ritat och ganska snart börjar hon få kommenterar ifrån en konstnär från en annan blogg på forumet. När hon lägger ut en bild på skolans plågoris Ludvig så visar det sig att konstnären är ifrån en annan värld och att han har öppnat upp en portal till hennes.  Med hjälp av bilden på Ludvig för han över honom till Beonor och binder honom till ett konstverk han håller på med, för att få mer kraft. 

Wiiks bildintresse lyser förstås igenom, hon är doktorand i konstvetenskap samt illustratör, och har gjort sina egna illustrationer till boken. Jag hade dock önskat att det smittade av sig mer. Med bild, färglära och passionerat skapande. Dessvärre är boken statisk och livlös, med svepande beskrivningar istället för upplevelser. Annars tycker jag att det var ett väldigt lyckat val med en ung tecknande bloggerska i huvudrollen, och hade gärna velat få ut mer av Lucina.

 Jag hade också velat att de olika världarna knöt an till varandra mer, att det fanns en återspegling mellan mobbningen i skolan och förtrycket av de olika folkslagen i Beonor. Att handlingen hade ett kärntema den kretsade runt istället för att bara berätta en historia från A till B, som blir mer tunnsådd desto längre bort den kommer. Det att boken aldrig går in på djupet gör att jag många gånger finner motiven oklara och jag saknar förståelse för händelseförloppen; varför exempelvis Lucina skulle vara den enda som kan rädda Ludvig när vem som helst från Beonor verkar kunna ha gjort det. 

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar