Hannele Mikaela Taivassalo: Fem knivar hade Andrej Krapl16-åriga Alisa lämnar monotonin och den bruna lervällingen bakom sig, för en utvecklingsresa som försöker svara på om man någonsin kan gå tillbaka till det man lämnat och förlorat. Och om det räcker med att hålla sig i rörelse framåt, när det som jagar efter envist dyker upp längre fram - även om man gått därifrån. 

I sitt kortklippta hår ser jag henne som något av en Tintomara, som andra klär med nya identiteter och som ger sig av så snart hon börjar få en innebörd och betydelse för dem. Innan hon börjar anta rollerna själv, och ta över andras. Med sig har hon bokenkniven, sitt totem bestående av en kniv och en stulen psalmbok; tron och svärdet som ger henne självtillit, och med vars hjälp hon går från att vara ett byte till att bli en självständig jägare. 

Boken påminner mycket om Murakamis texter, i invers. En ung kvinna påbörjar en affär med en äldre man hon träffar på väg till skolan. Som hon lämnar utan avsked för att ge sig av på egen hand. Alisas sökande blir till sökandet efter Eve, som mer eller mindre är en del av henne själv. Hon tar med sig Andrej Krapls knivar, för handlingen är de  som en påse brödsmulor som hon rustar sig med inför vandringens början, så att hon ska hitta tillbaka. Fast hon tappar bort alla utan en.

Även om den har den stillsamma ensligheten och isolationen gemensam med Svulten, så är tonen en helt annan. Mer surrealistisk och med en tvekande handling där man inte vet hur det verkligen gick, vad som bara är falska minnen och författarens cover up.  I min mening är denna möe möe bättre, en bok som jag vet att jag kommer att återkomma till många gånger. En bok som är mer som ett andra skinn. 


No man should go through life without once experiencing healthy, even bored solitude in the wilderness, finding himself depending solely on himself and thereby learning his true and hidden strength. Learning for instance, to eat when he’s hungry and sleep when he’s sleepy.

- Jack Kerouac, Lonesome Traveller (återges även i Murakamis Sputnik Sweetheart)

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar