Richard Wagner: Nibelungens ring


I den karga undergångsberättelsen skildras Valhallas uppbyggnad och fall. Asagudarnas tid är uträknad och Ragnarök väntar. I musikdramat står Wotan utan rättmätig makt och resultatet av att han offrat sitt ena öga är mest att han är.. enögd. Han har snärjt in sig själv i de eder han svurit för att utöka sin makt, och att bryta mot dem skulle ta hans makt ifrån honom. Wotan lät jättarna bygga upp Valhalla och i utbyte skulle de få Freja, till slut ångrar han sig och får dem dock att godta ringen i hennes ställe (mer för hennes äpplens skull än för Frejas). 

Ringen skänker sin ägare världsherravälde men har dock aldrig varit Wotans att ge, av sina båda tidigare ägare har den försetts med förbannelserna att den som kommer i kontakt med ringen måste avsäga sig kärleken till förmån för dess makt, och ringen kommer att dra sorg över sin bärare och föra hat till sin omgivning.

Jag har inte sett operan och det är klart att mycket av upplevelsen går förlorad, min bok har med ledmotiven i noter men jag kan inte påstå att jag får ut så mycket av dem. Tack och lov är titlarna som representerar slingorna konkreta. Musiken skänker en undertext till handlingen som skvallrar om vilka scener som går igen, vad figurerna tänker på och vad som förebådas, vilket gör att man har två berättare och att bara läsa skriptet berövar en på den ena. Men texten är fortfarande effektfull och engagerande i sig självt.

Det är inte den tätaste handlingen men den tar igen sig i snits när det kommer till relationerna mellan figurerna, hur deras beteenden och drivkrafter reflekteras i varandra och hur de utvecklas. Det är en pessimistisk och orättvis värld med tveeggade aktörer, där de rättsaliga kärleksivrarna förlorar gång på gång. Som har fått mig att tänka om en del vad det gäller plotupplägg och pk-figurer.

5 kommentarer :

 1. Låter faktiskt intressant.

  SvaraRadera
 2. Oh ja :-)
  Har du sett Rackhams illustrationer?

  https://www.google.se/search?hl=sv&q=arthur%20rackham%20ring%20illustrations&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv.1357700187,d.bGE&biw=1024&bih=433&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=hWHxUOi3KZHE4gTTrYDACw

  SvaraRadera
 3. Jag gillar musiken; en god vän på gymnasiet fick mig att lyssna på Ringen och dessutom förklarade han upplägget med ledmotiven, plotten i berättelsen, osv. Good stuff!

  SvaraRadera
 4. Försökte inledningsvis köra musiken i bakgrunden till läsningen, fast blev lite knäpp av att lyssna på tyska och läsa på fornsvenska

  SvaraRadera