Peter Høeg: Elefantskötarnas barn

Vill du vara vän med en elefantskötare? Förvissa dig då om att du har plats för elefanten – Gammalt indiskt ordspråk, som inleder boken.

Kort sammantaget är det en bok om ett ungt sökande efter varseblivningens dörrar och om elefantskötare. Elefantskötarnas vårdare består utav Peter och Tilte Finø, 14 respektive 16 år, barn till prästen på den fiktiva ön Finø. Prästparet har rest iväg och man har satt myndigheterna på att hämta in barnen och placera dem på fosterhem. Barnen i sin tur har rymt i jakt efter sina mirakelcharlataner till föräldrar, i förhoppningen att kunna lämna en välartad barndom bakom sig och få bli fria individer. Elefanterna är det personliga bagage, eller kall, som de flesta bär inombords och inte har kontroll över, men styrs utav och vars skötare barnen får valla sig fram mellan. 

Jag gillar ön och det idylliska glimmer den och ortsborna får när Peter blickar tillbaka på sin uppväxt. Likaså de reflektioner som görs i förhållande till de andliga världsåskådningarna och hur alla de excentriska figurerna i boken har formats efter sina elefanter. På den nivån tycker jag om de osannolika och nonsensartade beskrivningarna. När det kommer till handlingen däremot så hade jag helst sett en bok utan det parodiska kriminalspåret som jakten utgör. Jag har svårt för ironiska historier där allting faller på plats efter figurernas lyckokast. Det känns fånigt och gör intrigen meningslös att följa. Men framförallt fastnar jag återigen för hur Høeg vrider på orden så att de fångar saker ur ett nytt perspektiv och hela tiden skapar meningar som får en att vilja stanna upp.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar