Paul McCartney, Anni Rigg: Köttfri Måndag Kokbok

Paul McCartney startade 2009 en kampanj för att sprida budskapet om Meat free Monday, som ett medel för att minska klimatförändringarna, och kokboken är tänkt att göra det lättare att anamma konceptet. Den är inte som din vanliga kokbok utan ger en komplett dagsmeny för 52 måndagar framöver, indelat efter våra fyra årstider. Boken innehåller förslag på frukost, matsäckslunch, lunch, tillbehör/snacks, middag och dessert. I strikt mening så är den inte vegetarisk utan endast utan kött; där finns ofta ägg, ost och mjölkprodukter i, om än inte i allt.

Den inledande presentationen av boken är inget vidare, utan inleder bara kort med att tala om köttindustrins miljöpåverkan. När det kommer till matlagningsböcker så vill jag gärna ha ett inledande kapitel som presenterar råvarorna och förklarar tanken bakom recepten, samt näringslära; särskilt här där boken är avsedd som en första introduktion till att äta vegetariskt. Eftersom den här boken ger måltidsförslag för hela dagen så hade jag velat veta hur deras tankar till en god middagsplanering ser ut, och med bokens avsikt i åtanke så är det konstigt att man inte för någon diskussion om fördelarna med att äta närodlat, ekologiskt och säsongsbetonat. 

Det är flera personer som har bidragit med recept och menyerna känns ostadiga på så vis att alla måltider inte känns fullt ut kompletta - särskilt matsäcksluncherna ter sig oftast mer som mellanmål - samt att recepten går från att ibland vara avsedda för en pygmé till på sina ställen upp till sex personer. Det är inte alla recept som har innehållsförteckning (för att spara plats?) utan man får många gånger läsa sig till vad man behöver i tillagningsbeskrivningen.

För mig ligger det största minuset på frukostarna. Första dagens frukost består utav ett ägg och fyra sparrisar, på något ställe föreslås en köpt croissant med choklad och där finns flera muffinsvarianter. Den där matsäckslunchen känns rätt snart som ett obligatoriskt mål innan lunch, snarare än som ett alternativ att ta med till jobbet. Eftersom det inte är svårt att komma på vegetariska desserter på egen hand så hade jag i den delen av menyn dessutom gärna sett fler alternativ åt det nyttiga hållet.

På plussidan så är boken nästan helt fri från halvfabrikat såsom quorn och sojaprodukter, utan man har strävat efter att maten ska vara enkel, nyttig och billig. I alla fall lunch och middagarna uppfyller det här och det är vardagsmat med få tillagningsmoment som inte känns krävande att laga, utan som ligger rätt nära det jag själv brukar äta. 

För att göra boken bättre för mig som redan är vegetarian och som kommer att använda den för att slå upp middagsförslag i så hade den gärna fått ha bilder på fler av rätterna och ett index som var uppdelat efter måltiderna istället för att ha allting sammanslaget i en lista. Annars så är det en bok som jag tror kommer att användas flitigt. Boken innehåller många recept och jag gillar tanken på en strukturerad middagsplan. Vill och kan tänka mig att laga det mesta.

Fler vegetariska recept finns på kampanjens hemsida Meat Free Mondays

2 kommentarer :

  1. jag håller med, väldigt fina bilder men är galenskap att så många recept inte har innehållsförteckning...är ju jättelätt att missa ingredienser man inte har hemma då >.<

    SvaraRadera
  2. Mmm, det blir inte så lättöverskådligt precis

    SvaraRadera