scarlett thomas: bright young things

The zero is the mirroring point and therefore the point of separation. It is also the point of identification, alienation and otherness.

Sex ungdomar i tjugoårsåldern vaknar upp på en okänd ö. Gemensamt har de att de alla svarat på en jobbannons i tidningen: Bright Young Things wanted for Big Project. Ön är liten men fullt upprustad för en självförsörjande livsstil och där finns ett hus med ett varsitt sovrum till dem alla; kylskåpet fullt av mat, skåpen med nödutrustning och ett bibliotek fyllt med böcker om filosofiska utopier och överlevnad. Men ingen ledtråd till hur de hamnat där och för vilket syfte. Har de blivit kidnappade eller är det en del av jobbintervjun?


De är rädda och vill därifrån, i alla fall är det vad de säger till varandra. Men det uppstår inga bråk om ledarroller eller gemensamma planbyggen för hur de ska komma till rätsida med situationen. Den driftigaste av dem monterar isär allas mobiltelefoner och kopplar samman dem så att de kan spela Snake med två spelare.


Det är ett klassiskt experimentellt ö-scenario, fast med en nyare generation utan intresse för att på egen hand gå ner och utforska källaren efter att strömmen har gått. Ön har så många möjligheter, vilket är vad som gör boken kul. I upptrappningen och poängmässigt är boken rätt lik Going Out, men när ungdomarna börjar namedroppa popartister och favorittvspelen har den tillhandahållit läsaren med lockande och öppna beskrivningar nog för att man ska kunna lämna dem och ta sig runt ön själv.


Joss Whedons film The cabin in the woods är perfekt att följa upp boken med.

2 kommentarer :