Ljudmila Ulitskaja: Sonetjka


-Kan ni vara vänlig och skriva ut ett lånekort, eller vad det nu heter hos er?
Sonja drog tillbaka handen som hon hade glömt mellan hans torra handflator och de gick upp för den iskalla trappan som girigt sög i sig varje uns av värme från alla de fötter som passerade. Här i det gamla köpmanshusets trånga salong skrev hon för första gången med egen hand hans efternamn som hittills varit henne totalt främmande, och som skulle bli hennes eget precis två veckor senare. Och medan hon präntade oformliga bokstäver med en bläckpenna som slant i de stoppade yllevantarna, betraktade han den rena pannan och log invändigt åt hennes underbara likhet med en ung kamel, ett tålmodigt och milt djur, och tänkte: "Också färgerna stämmer: mörk, matt umbra och rosa, varma toner..."

Boken utspelar sig under krigsåren i Sovjet. Sonja, som hitintills levt sitt liv genom litteraturen och arbetat allena i bibliotekets råkalla källarmagasin, träffar den tjugo år äldre dissidente konstnären Robert Viktorovitj; frigiven efter fem år i fångläger. Hon flyttar ifrån sina föräldrar, sitt arbete och sin hemstad för att bygga upp ett hem med sin betydligt mer livserfarna man. Under tiden Sonja sköter hushållet kommer hemmet under makens inflytande att bli en intellektuell mötesplats för kulturspridare.

Det är en svepande skildring på hundra sidor som följer livsödena och dynamiken i hemmet. Trots realismen och vemodet i bakgrunden står familjen i fokus, och med sina med och motgångar är det en resignerad historia som inte håller fast vid misären. Språket och den kulturella skildringen ger en läsvärd bok, men det blir för kalt och jag saknar en minnesvärd historia till tidslinjen.



2 kommentarer :

  1. Åh, en biblioteksbok! Vad trevligt! :) Jag har läst en annan bok av Ulitskaja, "En munter begravning", rekommenderas!

    Pssst! Malört har just gett ut en bok om varulvar, skynda och köp ifall du vill ha den.

    SvaraRadera
  2. Vilken bra titel, får försöka komma ihåg den. Gick på bibliotekarien i den här och känner inte alls till författarinnan :-)


    Tack för the heads up på varulvsboken! Den ska bli riktigt kul att läsa

    SvaraRadera