when the fish come out of the sea it's all over


ur Angel Egg

ur En annan stad av Michal Ajvaz (ill. Pavel Cech)

ur Det röda trädet av Shaun Tan


Världen var underbart rofylld och sjögrön tyckte fiskarna och gled nyfiket in och ut genom öppningar och sprickor i de dränkta husen. Ett riktigt paradis. In i labyrinterna vågade sig bara de glupskaste gråsälarna och de flesta fiskarna fick leva ifred. De fiskbarn som sjöstjärnorna inte gillade växte till sig och fyllde labyrinterna. Och eftersom fiskar inte har så långa minnen så förstod de inte att dra sig ut mot de fria havsvidderna i tid, när de dränkta husens övre våningar efter några år på nytt började befolkas av tvåbenta invånare med spön och nät och krokar. De första nybyggarna tyckte det var obehagligt när det bubblade och spratt av fenor rakt utanför dörren, men snart började de ivrigt meta från fönstren eller klättra ner i undervåningarna för att dra upp näten med gratis middagsmat.

-De hemlösas stad

5 kommentarer :

 1. Vilket fint och stämningsfullt inlägg! Det blir intressant att läsa vad du tycker om "De hemlösas stad" - den verkar bra! :)

  SvaraRadera
 2. Tack :-) Jag är fortfarande förväntansfull på varthän De hemlösas stad ska tar sig (har inte kommit så långt). Den känns rätt egen

  SvaraRadera
 3. Temat får mig att tänka på den tecknade tv-serien Turtles. Jag har för mig att det fanns en båt som satt uppe på ytterväggen på en skyskrapa, antar att den var till som livbåt vid eventuella översvämningar.

  SvaraRadera
 4. Coolt!! Vilken skön bild, man borde kanske se om den där serien någon gång :-)

  SvaraRadera