Lucy & Stephen Hawking: George och universums hemlighet

It´s so shiny I’m gonna die!

Stephen Hawking och hans dotter Lucy kombinerar kunskap med skönlitterärt berättande i den första delen i serien om George och Kosmos. Grymt omslag och snyggt illustrerad med blyertsteckningar i olika storlekar, ett par faktarutor och flera mäktiga färgfotografier av och från rymden. Inledningsvis är det mer som att figurerna interagerar med läsaren än med varandra, och jag får värsta planetarium suget.


Boken börjar med att Georges gris har rymt och han får träffa den nyinflyttade grannflickan Annie och hennes pappa Eric som är forskare och introducerar George för universum; boken fokuserar särskilt på stjärnor (galaxer, nebulosor, svarta hål; död och tillkomst) och på planeterna i vårt solsystem. Georges egna föräldrar är miljökämpar som lever ett ekologiskt liv utan teknologins bekvämligheter, så han kommer ifrån ett datorfritt hem och jag fnittrar åt de broccolimuffins han blir påtvingad. Båda familjerna är väldigt lätta att tycka om och de strävar efter en hållbar utveckling och samspelar i boken, men Eric får rollen att visa att forskningsframstegen kan användas till att ta hand om livet på planeten och är även där för att väcka intresse för naturvetenskapen. Han är på jakt efter en ny planet där livet så småningom kan fortsätta. Istället för att låta oss gå igenom en magisk garderob finns datorn Kosmos, som kan öppna portaler direkt ut i universum.


Boken fungerar mest som en teaser och verkar framför allt hisnande, det är inga djupgående faktan och informationen sparsam. Däremot är den up to date och nämner även nyare upptäcker och händelser, så det ska bli spännande att fortsätta på serien. Där finns en tydlig iver, och allra bäst är det i början när George introduceras för naturvetenskapen, när han och Annie färdas på en komet genom universum och senare när han får vara med på en mindre vetenskapskonferens. Annars är själva konflikten som driver handlingen framåt simpel och inte så värst fängslande, men det ger en bok som talar till flera olika läsare. Jag var såld redan efter första bilden på George – han ser ut precis som Lille Prinsen!Seriens hemsida

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar