Jon-Alexander Henriksson: Legenden om Akárna - i jakten på en förlorad far

Baksidestexten:


Det blev åter tyst. Cecil slutade studsa med sin boll. Sean satte sig ner i sängen igen, chockad och förvirrad. Hans far hade varit här nyligen. Han hade blivit bortförd av en medlem i OXYGEN, en förening som står för att se till att samhället och Världen fungerar som det ska. Så långt förstod Sean, men sen då? Hade han lyckats bli frisläppt, eller…? Sean ville inte tänka tanken. Eller hade han blivit avrättad?


Av oklara skäl så har ägaren av storbyn Strugs enda värdshus, Lomert Raste, blivit satt i fängelse. Värdshusets son Sean Raste, råkar därefter även han ut för en rad med omständigheter som ger honom kunskaper om vad som sker utanför storbyn. Han får höra talas ett gäng som kallar sig för OXYGEN, som har kommit på ett sätt att skapa evigt liv och som sprider denna kunskapen runt om i världen. Sean kommer även i kontakt med ett annat gäng, ”Foromaks Klan”, som gör allt vad de kan för att hindra OXYGEN med sina planer. Plötsligt kommer Sean i insikt om att hans far har hamnat i en situation som han inte kan ta sig ut ur. Han beger sig ut i Världen för att leta upp honom och rädda honom, innan det är försent.


Akárna är de krafter som ger liv till människor och allt annat levande. Det är en kraft som kommer från sin planets centrum och håller den levande. Precis som människans hjärta pumpar blod runt i hennes ådror, ”pumpar” planetens kärna, Foromak, ut Akárna i människornas kroppar. Akárna är det som får hjärtat till att slå. Ju starkare människans själ är, desto mer Akárna kan hennes kropp ta åt sig och desto längre kan människan leva.


Om Akárna skulle läras att bemästra, så skulle liv kunna pumpas till en så länge som det är önskat. Men Foromak är inte ett allsmäktigt väsen, det finns inte hur mycket Akárna som helst i Världen. Om ett liv förlängs, så gör det att ett annat förkortas och rubbas balansen för mycket så slutar det med att både Foromak och hela planeten dör.


Det märks nog att boken har hämtat sin inspiration från tvspelsvärlden, inte minst ifrån Final Fantasy. Handlingen har en questliknande uppbyggnad och byarna och dess invånare har sina distinkta kännetecken. Det är mycket gester, grimaser och en ganska loj humor som yttrar sig i dialogerna - på ett skönt sätt. Det är talspråkligt och mycket slang. Vilket säkert inte går hem hos alla, men med en målgrupp bestående av konventare och youtube-narkomaner så fungerar det nog alldeles utmärkt.


O ena sidan så kan beskrivningarna i boken utvecklas en hel del, speciellt när det kommer till bifigurerna som knappt beskrivs annat än till hårfärgen. O andra så håller boken ett bra tempo, så jag söker enkla karaktäristiska här som fångar upp deras person; snarare än grundlighet.


Boken är utgiven genom Books on Demand och har inte blivit korrekturläst. Vilket märks; det är en del slarvfel som har smugit sig in, några syftningsfel i dialogerna och ett par meningar som troligen har överanalyserats till döds. Men inget som påverkar läsbarheten i någon större utsträckning.


Inte för att jag (i egenskap av storasyster till författaren) är ett dugg opartisk i den här recensionen, men handlingen fungerar riktigt bra och boken går hem bra mycket bättre än det mesta andra på fantasyfronten hos mig. Just för den enkla och humoristiska, rollspelsbetonade, skildringen. Som dessutom är kortfattad. Det var några år sedan Jon började på historien, och han har lärt sig skrivandet allt eftersom på pur envishet. Med största sannolikhet så har han utvecklats en hel del till tills nästa del är klar, så det ser väldigt ljust ut för fortsättningen.


Gilla boken på Facebook

9 kommentarer :

 1. A.S

  Tyckte mycket om boken, väntar ivrigt på uppföljaren.

  SvaraRadera
 2. Vi får försöka hålla honom borta från StarCraft och Counter Strike så det inte tar sju år till ;-)

  SvaraRadera
 3. Värt att nämna. Har aldrig spelat CS och längesen jag la ner SC2. Spelet som jag lagt ner mest tid på det senaste året, HoN, är nu avinstallerat ^^

  SvaraRadera
 4. En tanke. Kan du tänka dig att korrekturläsa denna? Kanske borde ta och lägga de där 1000kr på en ny upplaga när jag sålt klart de 70 som jag tryckt (Rätt många som kommenterar det)..

  SvaraRadera
 5. vad har du för mejl?

  SvaraRadera
 6. Den vanliga. Jon_a_h..

  SvaraRadera