Russell Potter: Toby - den lärda grisens memoarer

Under 1780-talet och de kommande åren gjorde den lärda grisen sensation i London; med uppträdanden som bestod av att han med hjälp utav bokstavskort besvarade publikens frågor. Han fick flera efterträdare och i början av 1800-talet släpptes självbiografin The life and adventures of Toby the sapient pig, varefter Toby blev ett allmänt namn för dessa lärda grisar vilka sen har alluderats till i flera dikter och skämtteckningar.


Det här påstås dock vara Tobys riktiga memoarer som Potter säger sig återberätta. Om hur Toby klarade sig från slakt och sedan togs upp av herr Bissets kringresande menageri, där han först fick lära sig konsten att bokstavera och sedan att läsa. Under sin livstid möter Toby flera kända namn bl.a. Dr. Johnson, Anna Seward och William Blake, vilka presenteras i noter i slutet av boken i ett försök av Potter att understödja sanningshalten bakom berättelsen.


Bisset tar, med undantag från sina dansande kalkoner, god hand om djuren. Så berättelsen håller en munter ton, även om förhållandena inte ser likadana ut för de andra på marknaderna. Då det är Toby som berättar är historien utan dialoger och som stolt återgivare finns där emellanåt en tvekluven tolkningsbild av hans emottagande.


Som med Hugo Cabret som jag läste för ett tag sedan så är det ett historiskt verk som vill ge ett tidsenligt intryck. Utöver den arkaiska språktonen i texten så är inlagan satt med typsnittet Caslon Antique och har Toby som bokstaverar ut varje kapitelrubrik.


Det här var förstås den andra boken som jag sträckläste och den håller hög klass. Som de tidigare böckerna från Basil så är det en egensinnig bok som bryter mot slentrianläsningen och ger en något nytt och oväntat. Toby är en underhållande berättare och marknadsvistelsen lockar, framförallt känns författaren vis och väl påläst. Även om han såklart tar sina friheter för att få en tilldragande tillställning.


Vidare fortsätter Potter berätta om grisarnas nyhetsanslag, och annat intressant, på bloggen PYG. (Varifrån bilden här är snodd).


3 kommentarer :

 1. Vilket bra tips! Har inte sett att någon annan har läst denna förrän nu. Jag tror att jag skulle gilla den här boken - som en seriösare version av "Babe". :)

  SvaraRadera
 2. Hehe, det är något med grisar.. :-) Ja, jag tror du kommer att gilla den!

  Det är möjligt att jag var för snabb och att recensionsdatumet inte har varit än, fast förlagets böcker har nog inte fått den uppmärksamhet de förtjänar än

  SvaraRadera
 3. Du är utmanad att svara på lite frågor på min blogg ifall du har lust ^^

  http://schitzo-cookie.blogspot.se/2012/04/11-kluriga-och-inte-helt-bokrelaterade.html

  SvaraRadera