Patrick Ness: Sju minuter över midnatt

Boken bygger på en idé som författarinnan Siobhan Dowd lämnade efter sig. Själv har jag inte läst något av henne, så det är svårt att säg om boken gör den rättvis, men den är i alla fall väldigt bra på egen hand.


Tematiskt så ligger Sju minuter över midnatt nära seriealbumet I Kill Giants; i sättet att bygga en förlösande historia av känslor och fånga upp den inre världen, hemsökt av monster. Trettonåriga Conors mamma är svårt sjuk i cancer, och hans pappa har flyttat till USA med sin nya tjej och deras gemensamma dotter. Mormodern kommer över och ska ta hand om honom, men hon är distanserad och har inga kunskaper om hur man handskas med barn.


Conor kallar, omedvetet, till sig ett monster. En hotfull trädman, ålderdomlig gammal idegran, som visserligen verkar väldigt klok och säger sig vara där för att hjälpa… men i hans berättelser är världen allt annat än rättvis och svart och vit. Han är inte direkt något pålitligt monster och det är osäkert vilken sorts hjälp han egentligen erbjuder.


Medan Conor tvingas reda ut och ärligt möta sina riktiga känslor så blir det en väldigt mörk och otäck bok. I stunden där man inte vet om mörkret har slukat honom och om det ska bli en sådan där historia där monstrena klättrar över det metaforiska planet - hur verkligt monstret egentligen är och på vilket sätt.


Språket, åtminstone här i översättning, mäter inte riktigt upp till handlingen utan känns platt och skugglöst. Men man blir så tagen av historien så man glömmer det snabbt.


Illustrationerna av Jim Kay är riktigt ruggiga och ger en gåshud så snygga de är. De får hela uppslag, men sträcker vidare ut sig och fortsätter även över textsidorna; där de ramar in en ut och invänd mardrömsvärld i negativ. Härligt svart-vita och rispade, med mycket texturer.


4 kommentarer :

 1. Grymt sugen på den boken, älskar verkligen bilderna =)

  SvaraRadera
 2. Du har fått en utmaning av mig, se här: http://bokmilaskogen.wordpress.com/2012/04/29/en-utmaning-i-snuvighetens-land/
  :-)

  SvaraRadera
 3. Svagt och skugglöst... Jävligt bra formulerat.
  Jag blir sugen, men mer på illustrationerna.

  SvaraRadera
 4. @Miriam: Det vore kul att läsa vad du tycker om den :-)

  @Sundin: Bilderna är suveräna! Du får ta en omväg förbi barn/ungdomsavdelningen när du är på bibblan näst

  SvaraRadera