Scarlett Thomas: Going out

Going out skiljer sig mot Thomas senaste böcker och ligger närmare Douglas Coupland, vilken också namedroppas i boken. Där finns ingen referenslista på slutet, men hennes vetgirighet tittar fortfarande fram om än i liten utsträckning. Jag har nämnt att hon talar om boken som en del i sin ‘Postmodernism is Rubbish’ -trilogi, vilket fångar upp den bra.


Det handlar om Julie som är tjugofem år och fortfarande bor hemma hos sina föräldrar, efter ett misslyckat försök att läsa matematik på universitet jobbar hon nu som servitris och har hunnit bli väldigt fobisk under åren. Hennes kompis Luke i huset bredvid är allergisk mot solen och har aldrig varit utanför sitt rum; utan känner bara till världen såsom den visas på TV.


Bortsett från den tråkiga delen i boken där ungdomarna bara driver runt och slår dank, röker gräs och diskuterar populärkultur, så finns där en intressant tråd om narratologi. I vännernas konversationer med Luke om livet utanför föreställer han sig deras vardagsbetraktelser som delar i en berättelse, där allt som händer har en roll och leder fram till mål. Idag när så stor del av samtalen och mötena med nya människor har flyttat ut på internet så har han en tankeväckande roll även utanför tv-tablån. Handlingen alluderar också på Trollkarlen från Oz och följer efter samma väg, vari Luke har fått kontakt med en healer över telefon som säger sig kunna bota honom.


Utan Thomas teoretiska sida, som tar överhand i efterkommande böcker, är handlingen betydligt starkare nu och figurerna har mer kött på benen. Dock finner jag den här genren något för nära i tiden för att kännas särskilt givande.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar