Brian Selznick: En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret

Med filmatiseringen Hugo som har Sverigepremiär snart så blev jag hastigt påmind om den här titeln. Boken kom ut 2007 och är potentiellt en av mina mest förbisedda på länge. Det är ett historiskt verk, inspirerad av filmpionjären Georges Méliès och därutöver av en samling automater (eng. automatons, inte vending machines) från dennes hem.


Året är 1931 och berättelsen tar vid inne på en tågstation i Paris. 12-åriga Hugo bor ensam i ett rum dolt ovanför stationens väggar. Han har tagit efter sin farbrors arbete med att underhålla urverken på stationen, så att ingen ska märka att farbrodern är borta. På rummet har Hugo en automat som hans far arbetade med innan han dog, vilken han försöker reparera i hopp om att den ska ha ett meddelande till honom.


Boken har en utmärkande form där alla sidor utspelar sig innanför en svart bildram. En stor del av boken består av grundligt genomförda blyertsteckningar och emellanåt även av filmstillbilder. Bilderna tar efter kamerans rörelser och tar över berättandet för att fånga rörelser och blickfång, text och bild avlöser varandra i berättandet istället för att överlappa. Boken är väldigt tjock men innehåller inte särskilt mycket text och det är glest mellan raderna. Själva framåtrörelsen och bladvändningsakten är noggrant genomtänkt, så vissa sidor är tomma så när som på en mening.


Filmen Resan till månen omnämns flera gånger och fungerar som en drömmarnas graal i berättelsen. Bokens dekor, de dolda utrymmena mellan väggarna på stationen blandat med kringströdda kugghjul och illusionstrick; historiska nyhetshändelser som vävts in, gör det till en spektakulär upplevelse. Gällande böcker som jag hade velat läsa som barn så är det här ytterligare en, men den gör sig bra för vuxna läsare med.


Medan det estetiska värdet är stort är själva handlingen väldigt enkel och förmedlar sig genom upplevelsen snarare än i en utvecklad intrig. Boken fångar upp andan från tiden riktigt bra och det är både lätt och hisnande att föreställa sig en mekanisk hand som håller i pennan, vilket i det här fallet är ett gott tecken på en lyckad framställning. Avslutningsvis finns en källförteckning över de bilder som använts utöver författarens egna teckningar och de filmer som omnämnts.


På den amerikanska hemsidan finns en slide show med den första serien bilder som möter en i boken.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar