Hisae Iwaoka: Aomanjuskogen 1


Ordbilder har tidigare gett ut en-volymaren Drömmarnas Djup av samma författare, och Aomanjuskogen är till min förtjusning väldigt likt. Roligt att se är den dessutom ännu bättre! Den känns lättillgängligare och historien flyter på mycket bättre. Tecknarstilen är riktigt söt och går åt det timida och väldigt sympatiska hållet. Inga stora manga-ögon eller skräniga karaktärer (förutom en flaxig höna), utan dämpat och suggestivt. Rofyllt.

Klicka för förstoring

Mötesplatsen för alla de historier som ryms är ett andehus i den mystiska Aomanjuskogen i utkanten av staden. Dit problemfyllda andar som kommit bort, eller blivit utträngda av den moderna samhällsutvecklingen, blir varmt välkomnade och omhändertagna. Var och en bär de på en egen berättelse och det hela är drömskt och surrealistiskt skildrat. Som ett grått moln hemsöks huset av en svartsjuk vindande som ställer till förtret, och skapar en motpunkt till allt det goda och känslosamma. Det är delvis en episodisk bok men huset i sig och de som bor där har en egen berättelse som håller ihop det.  

En lite sorgmodig men ack så öppenhjärtig serie som tar vara på den äldre japanska traditionen. Skogen kan i det närmsta beskrivas som ett gränsland, eller ingenmansland, för alla de, djur som människor, som stötts ut. (Där finns också en bokande!)

Tidigare inlägg om Ordbilder: En kopp kaffe till Rans magiska värld 1

2 kommentarer :

  1. ÅH va fin, den vill jag med ha =)

    SvaraRadera
  2. Vad fint, den måste jag leta upp. Drömmarnas djup var ju mysig.

    SvaraRadera