Erika Johansson: k55 - lögnernas valv

Det nystartade förlaget Foldspace Media har gett ut sin första bok k55, av debutanten Erika Johansson. När det kommer till snygga utgåvor verkar småförlagen ta hem priset varje gång, man blir glad bara av att hålla i den här. Boken, som har en egen hemsida på K55.se, får en verkligen att hoppas på att det kommer fler.

Året är 2474. K55 är en gruvplanet som har koloniserats men satts i karantän på grund av den pestsmitta som härjar över ytan. De strandsatta invånarna lever i en anläggning under jorden; bestående av ett stort nätverk med sammanslutna bostadssilos, fabriker och andra arenor som sprängts ut i berget Mutationer och märkliga sjukdomar har uppkommit bland de nya generationerna som fötts på planeten.

Ifrån den första truppen som sändes ut utanför kupolerna för försöka att ta sig in i moderbasen kom endast två soldater tillbaks, både hade mist förståndet . Deras ersättare i Grupp Bravo, invånarnas sista hopp om frihet, har börjat utsättas för attentat från någon som försöker förstöra uppdraget. Ingen känner egentligen till styrelsen planer, men slavar alla under deras vilja. Ledningen lär bland annat ha bedrivit experiment i ett försök att skapa ett nytt set genmodifierade supersoldater, vilka misslyckats och testobjekten har försvunnit.

Den långa vistelsen i kolonin har lett till överbefolkning. Där finns ett gytter av marknadsplatser, undergroundkultur och arbetare i ständig rörelse. Vi får utforska de labyrintiska gångarna av högteknologins baksida, där de olika truppmedlemmarna rör sig. Luften är tät av korruption och nya uppror bryter ut dagligen; alla drömmer de om att få återvända till jorden.

Den pestsmittade gruvplaneten väcker en familjär känsla från tidigare nätter med FPS spelet Red Faction, även Final Fantasy -spelare kommer med säkerhet att tjusas av den postindustriella slummiljön som boken utspelar sig i; men vi rör oss djupare ner i schakten än så och rätt som det är känns det som marken faller under fötterna på en, med påtaglig svindel som följd. Boken är en av årets bästa, den är detaljrik och gångarna känns oändliga. Det känns som om man trevar sig fram i rummet med ögonbindel, utan att kunna se vägen framför sig. Desorienteringen av att vara fast under ytan. Den bjuder hela tiden på nya rum i anläggningen att upptäcka och man omsluts snabbt av boksidorna.

(Foldspace, 2011)

[Uppdatering: Boken är utgiven under pseudonymen Erika Oscarius men har efter förlagets önskemål ändrats till författarens egentliga efternamn Johansson]
Erika Johanssons författarblogg: erikareachfreedom

13 kommentarer :

 1. Läste inte allt du skriver eftersom jag själv ska läsa den framöver, rec ex. Det var ett tag sen jag läste SF så jag ser fram emot det......och äänu mer nu när jag hittade de här åsikterna!

  SvaraRadera
 2. Vad kul! Är jättenyfiken på att få se vad andra skriver om den här. Trevlig läsning, ska hålla utkik efter ditt inlägg! :)

  SvaraRadera
 3. Låter spännande. Var nyfiken på den här boken och roligt att höra att den är bra. Får ta och läsa den nån gång i framtiden

  SvaraRadera
 4. Svensk sci-fi som funkar???
  Det här måste läsas.
  Fan vad alla tipsar om bra böcker, och själv unnar jag mig mest en poe-novell då och då.

  SvaraRadera
 5. Känner ett behov av att börja hosta om KG snart, som oxå ligger i toppen enl. mig :) Har du lidit läshögskrasch sen sist? Poe låter förstås inte fy skam han heller

  SvaraRadera
 6. Nej, nej, jag skriver på som fan och har inte tid att läsa nåt med reda utan håller mig till faktatexter och nån novell då.

  SvaraRadera
 7. Nej men fy så spännande! ^_^ Tack för tipset.

  SvaraRadera
 8. Varsågod :) (ja, det är den :D)

  SvaraRadera
 9. Roligt med en svensk fantastikbok som får en så översvallande recension. Hoppas den lyckas ta sig fram i bokhavet.
  Stewe: Det är bra. Kämpa på.

  SvaraRadera
 10. Svensk fantastikbok som kommer ut på ett litet förlag skulle jag ha lagt till.

  SvaraRadera
 11. Vi på Foldspace Media vill bara passa på att tacka för dig för att du läst och skrivit om oss.

  Hälsningar
  Foldspace

  SvaraRadera
 12. Har plockat bort anonyma kommentarer pga spam. Ber om ursäkt ifall jag felbedömt någon.

  SvaraRadera