Holly Black: Den vita katten

Cat got your tongue?


Boken är den första i serien Berörarna. Inledningsvis vaknar Cassel uppe på skolans tak; efter att han i drömmen följt efter en vit katt som bitit av honom tungan. Skolans försäkring täcker inte sömngångare så han blir relegerad tillsvidare (eller sjukskriven som de kallar det).


Alla möter vi då och då människor som berör och påverkar oss på ett särskilt sätt; i boken är det en fysisk egenskap som en på tusen besitter. Vid hudkontakt kan de beroende på ärvd egenskap manipulera dina känslor och minnen, bryta ett ben på dig, skänka tur m.m. På engelska kallas de curse workers, vars negativa klang bättre återspeglar samhällets syn på dem (för visst låter Berörarna som något sympatiskt?). Alla medborgare bär handskar för att skydda sig, tillsammans med amuletter som sägs neutralisera vidröringen.


En av de första sakerna som slår mig är hur ovant det känns att läsa en bok inom paranormal romance -genren som följer en manlig huvudperson; med det sagt så är det framförallt bokomslaget som placerar den i det facket, fokuset ligger annars på sökandet efter identitet. Cassel är den enda i sin familj som inte är en berörare och han får tidigt skäl till att ifrågasätta sin familj. Eleverna på skolan tror dock att han är som resten av familjen och tar avstånd. Baksidesbeskrivningen ”[…] en sexig och provocerande noir-thriller[…]” hjälper väl inte direkt till för en rättvis klassificering. Tittar man på använda kategorier i Librarything är huvudklassen näst under ungdomsböcker Urban Fantasy. Hur annorlunda hade min läsning blivit med det här omslaget istället? (snyggare, men inte direkt representativt det heller)


Holly Black är troligen mest känd för sin bokserie Spiderwick. Jag har sett filmatiseringen och utifrån den blir jag besviken över att denna boken i sin tur inte utmärker sig något vidare; utifrån omslaget är den dock fortfarande en positiv överraskning. Det finns ingen i boken jag relaterar till och rösten för de olika karaktärerna är densamma, men det finns potential i handlingen. Där finns en del intressanta frågeställningar kring äktheten i minnena vi håller fast vid och utvecklas efter. Mot frihetsinskränkning; politikerna vill låta undersöka medborgarna så att de kan kartlägga vilka som är berörare, med löften om att journalerna förstås inte kommer att bli offentliggjorda. Likaså hur samhällets tidigare behandling av berörarna (arbetsläger bl.a.) gjort att så gott som alla av dem nu livnär sig på kriminalitet.


(B. Wahlström, 2011)


Andra som har läst boken: Fiktiviteter

3 kommentarer :

 1. Drar paralleller mellan Berörare och Kriminalitet och det faktum att det finns både A och B kurs för neuropsykiatri och kriminalitet

  SvaraRadera
 2. Mjau, en kattbok! Vita katter känns typiskt skurkaktiga, alltså att den onda bossen ska ha en vit perser som i de gamla James Bond-filmerna och i Kommissarie Gadget.
  Tror du att du kommer läsa uppföljaren?

  SvaraRadera
 3. Njae, utan ett direkt intresse för de här ungdoms-serierna så är det inte särskilt mycket man går miste om. Tyckte den var helt okej, men det finns alldeles för mycket höjdarböcker som väntar på att bli lästa :)

  Haha. Det är också en honkatt, som tjejerna i Aristocats ^_^ Du har rätt i att de är värsta gangsterkatterna. De och siameskatter!

  SvaraRadera