elvanollåtta

Östermalmsparken

Det känns som att naturen försöker säga mig något. Frågan är, är jag den enda som har börjat se bokomslag överallt... Vilken titel associerar du den här bilden med?

10 kommentarer :

 1. Eller så försöker du säga något till dig själv genom naturen ... Tänker väl på Le morte d´Arthur - på den tiden oroade man sig inte för spoilers utan skrev ut dem redan i titeln - med damen i sjön och allt det där. Och jodå, jag har läst Malorys originalbok (som inte var mer originell än att han baserade den på Chretien de Troye och annat...

  SvaraRadera
 2. Haha! Underbar titel ^^ Jag har bara ett vagt filmbaserat minne av legenden, är boken bra eller mossig?

  SvaraRadera
 3. Alltså, den skrevs någon gång på 1400talet på lite ålderdomlig engelska. Man måste nog vara lite entusiast för att läsa den. Jag rekommenderar faktiskt hellre "Kung Arthur och hans ädla riddare" av John Steinbeck (ja, DEN Steinbeck). Han håller sig väldigt nära Malorys text men har psykologiserat den lite. Det är inte hela Le Morte ... heller (har för mig att Steinbeck dog innan han hann slutföra den) men de bitar som finns är rätt fristående berättelser så det är bara att slutet känns lite abrupt. Själv älskade jag boken när jag var ung och läste om den flera gånger. Däremot tycker jag att Malorys riddare inte är mossiga i sig. Man tror gärna att de är något slags kristna ideal, men Malory skalade bort rätt mycket kristendom i sin variant av Graallegenden, och det är väl bara Galahad som är sådär overklig. Alla andra riddare är mänskliga på många sätt; begår brott och gör dåliga saker, ibland med berått mod och ibland av misstag. De som lyssnade och berättade på den tiden var, precis som vi, inte intresserade av att hela tiden höra om ofelbara och präktiga personer.

  SvaraRadera
 4. Hmm. Får kolla upp texten på nätet någon gång, den intresserar mig ändå mer. De efterkommande versionerna känns uttjatade innan jag ens börjat (även om jag säkert skulle bli motbevisad om jag väl började). Näh orka riddare i skinande rustning. Berättaren hade väl blivit stenad av lyssnarskaran annars :p

  SvaraRadera
 5. Stämmer att Steinbeck dog under slutförandet, har för mig dock att det Finns nån avslutad bok, där slutet knåpats ihop av nån annan.
  Steinbeck var ju lite fascinerad av Arthurgrejen, något som inte minst märks i en av mina favoritböcker - riddarna kring dannys bord- som jag ärligt talat måste läsa om snart igen.


  (E-J; tack än en gång för golem)

  SvaraRadera
 6. Penguin har en utgåva av Malory i två volymer. Jag läste hela den första en gång i tiden, inte alltför långt efter att den skrevs känns det som ibland, men orkade inte påbörja den andra eftersom den var så fruktansvärt repetitiv. Det är ingen särskilt röd tråd genom den utan en massa episoder staplade på varann, och episoderna är vansinnigt lika varandra.

  SvaraRadera
 7. Jag brukar ha bra tålamod för långdragna och repetitiva berättelser, men är det väldigt kaotiskt så har jag svårt att reda ut det. Har försökt ta mig an Iliaden ett par gången som nog är min absoluta mardrömstext,fast efter att ha läst samma sida upp och ner ett tiotal gånger utan att begripa ett dyft får jag smått panik.

  Är Steinbecks bok fortfarande intressant efter alla Merlin, Avalon och Arhur filmer eller behöver man köra in en ispik genom ögat först?

  Stewe: Tack, då vet jag att den nådde fram :)

  SvaraRadera
 8. Jag tyckte nog att Steinbeck höll. Man får ta del av det som är bra med originalet men i moderniserad form.

  Johan A: Det är mycket. "He smote him with his lance" :-)

  Stewe: Ja, det stämmer. Morsan försökte få honom att läsa och han ville inte - tills han fick händerna på Malory.

  SvaraRadera
 9. Haha, blogginlägg brukar jag kunna se lite var stans, men inte bokomslag, inte än i alla fall! :-)

  SvaraRadera
 10. :-) Jag brukar reagera på saker jag känner igen; omslag som memorerats eller något jag läst om och inte har lagt märke till tidigare

  Tänker inte så mycket på blogginlägg, inte i någon kreativ bemärkelse. Mer när jag läst något som jag inte känner mig motiverad att skriva om, det blir så många luckor i noteringarna när jag hoppas över böcker.

  SvaraRadera