KG Johansson: Googolplex

Multis, ett nytt väsen, har börjat manifestera sig för ett fåtal utvalda människor; deras närvaro påminner mycket om the G'I-doses i serien Moonshadow. De härrör ifrån en högre dimension som rör sig igenom googolplexet av alternativa världar och tider och har en närvaro som befinner sig i flera av lagerna av variationer samtidigt.


Människorna har lärt sig odla det de behöver utifrån sitt eget DNA och teknologin är främst biologisk. De kan även förflytta sitt medvetande, från en kropp till en annan och välja att spara ner minnet när det börjar bli fullt. Således har de ett mer eller mindre odödligt liv, när en kropp dör kan medvetandet återställas utifrån ett tidigare tillstånd och föras över till en ny.


Jack återuppväcks i en ny kropp på planeten Shylock. Han har valt att inte föra över minnet från sitt förflutna men kan aldrig komma ifrån känslan av att något saknas, med vägledning från en multis söker han sig tillbaka till sitt förflutna innan koloniseringen.


Som roman fastnar berättelsen något; istället för att utforska och interagera med världarna tar den formen av en diskussion, ett resonerande kring multipla universum. Jag blev väldigt förtjust i teorin och tyckte om att följa idén kring jaget och dess upprepningar. Jacks besatthet och sökande blir dock rätt isolerat ifrån omvärlden. Jag hade gärna sett mer rörelse, en fortsatt utveckling av den inledande koloniseringen och återvändandet till jorden, där de yttre förhållandena är mer inbegripna i hans progress. Boken har den där friktionen som så lätt fäster sig på mig, potentiellt blir den favoritad om ett par dar. Gillar den förstås massor, kanske just för sina anmärkningar.Wela förlag 2010
232 sidor

Första meningen: Först fanns ingenting, men eftersom ingenting fanns visste han inte om det.

1 kommentar :

  1. Hejsan!
    Har nu lagt upp deltagarlistan för Nostalgi-utmaningen
    http://ciccisbokblogg.blogspot.com/2011/02/deltagare-i-nostalgi-utmaningen.html
    Har du kommit igång med läsningen än? :-)

    SvaraRadera