Junji Ito - Museum of Terror: Tomie 1

Serien, som aldrig blev mer än tre volymer, är ett nytryck av Junji Ito Horror Comic Collection. Första, liksom andra, delen av Museum of terror samlar berättelserna om flickan Tomie. Episoderna är nu i kronologisk ordning och här finns visst en hel del avsnitt som inte kom med i den tidigare samlingen.


Som ett av Itos tidigare verk är den kul att läsa då hans stil är väldigt lätt att känna igen. Den här första volymen är bitvis väldigt bra, men ojämn och ligger förstås rejält i lä jämfört med Uzumaki så jag ser den inte direkt som någon nödvändig läsning egentligen, men jag kommer att fortsätta läsa de två senare delarna med.


Männen som i historien möter Tomie slås av en märklig besatthet, en aggressivitet som slutar i att de tar livet av och lemlästar henne. Hon återuppstår gång på gång, som oemotståndlig skönhet eller i olika makabra transmutationer. Själv är hon inte direkt oskyldig utan mer av en retfull parasit som manipulerar och sprider illvilja och kall ondska runt omkring sig.


Det är episodiska avsnitt med Itos familjära berättarröst och distinkta tecknarstil, om än inte fullt utvecklade än. Episoderna är väldigt repetitiva och med Tomie som ständig nodpunkt känns det ofta som handlingen står och trampar vatten. Vilket jag känner är vad som drar ner samlingen mest, men jag upplever även karaktärer och handling som något underutvecklade, så stämningen blir aldrig lika kusligt tryckande som den kunde ha varit.


Dark Horse 2006
376 sidor

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar