Åke Persson, Thomas Oldrup: 101 Historiska myter

Det intressanta med sådana här faktoider är inte primärt huruvida de är sanna eller ej utan snarare hur de har uppstått och spritts ut tills de blivit allmän kännedom, samtidigt som förstås många av dem är rätt underhållande. Förutom att slå hål på myterna ger boken även ett historiskt samband, med teorier om hur myten uppstått och hur det egentligen låg till.


101 myter, skrönor och allmänna missuppfattningar hämtade från historian tas upp. Kortare essäer, av ett uppslags längd, som bemöter påståenden som:


Cajsa Warg sa: ”Man tager vad man haver…”


Napoleons trupper sköt bort den egyptiska sfinxens näsa


Vikingarna kastade ner sina gamla från en ättestupa


Jag hoppas man blir mer kritisk till vad man tror sig veta efterhand som gamla teorier och myter motbevisas, och tror det är nyttigt att få sitt kunnande ifrågasatt ibland. Eftersom jag är glad för den här typen av böcker så var det en hel del repetition, men i de flesta fall har jag ändå hunnit glömma de egentliga förhållandena så även de familjära påståendena var roliga att läsa. Störst behållning fick jag utav de svenska teserna som för min del stod för större delen av de nya inslagen.


Boken är populärvetenskapligt hållen vilket gör den riktigt trevlig att läsa och ger en lagom dos nya kunskaper att ta in utan att bli krävande. Då jag gillar texterna vill jag girigt som vanligt få ut så mycket substans som möjligt och kan emellanåt önska att där fanns mer innehåll till vissa stycken, men portionsfördelade så här kan jag å andra sidan ta in och memorerar desto mer vilket gör den mer lättillgänglig.Historiska media 2010
221 sidor

4 kommentarer :

 1. Ah, vad kul! Jag gillar sadana bocker, men det var lange sedan sa det blir nog manga paminnelser for mig ocksa! En storfavorit ar Alf Henriksson, rolig, kaserande stil. Men nar jag pluggade historia sa var han bannlyst pa institutionen....

  SvaraRadera
 2. Älskar myter och vrickade konspirationsteorier.
  Jag läser just nu Rant av chuck palahniuk -snubben bakom fight club. Rant är en väldigt ovanlig roman, sammanställd som ett antal vittnesmål som återberättar huvudpersonens liv. Det är väldigt skickligt och mångbottnat berättat, och har precis som fight club, en fot fast förankrat i vår moderna världs myter och urbana legender. Inte bara på hur myterna byggs och späs på av de ibland motsägelsefulla vittnesmålen, utan också alla "sidofakta" som man inte är säker på om de är fakta eller myt; Vanligaste stället förr att attackeras av svarta änkan: utedass. Svarta änkans gift ger i mindre mängder en enorm erektion som får viagra att blekna. Vanligaste stället att få rabies är i gamla lövhögar där det gömmer sig fladdermöss. Rabies smittar genom kyssar, och så vidare.

  SvaraRadera
 3. Emma:
  Jag får nog titta närmare på hans titlar en dag :) Har någon bok ståendes om kinas historia men den rätta motivationen att faktiskt läsa den har aldrig direkt infunnit sig, börjar hellre med någon roligare :) Varför var han bannlyst, för ovetenskapligt?

  Stewe:
  Just så, den låter underbar! :D Myterna är fascinerande som få, liksom äldre tiders vetenskap, tro och teorier överlag ...knäppt hur endel har lyckats hänga sig kvar, och att de fortfarande uppstår. Att jag alltid missar de häftiga böckerna.


  Läser några sidor ur Secrets of the lost races emellanåt, om out of place artifacts och de högkulturella jätte-människorna som dog ut när syndafloden kom. Men det går väldigt långsamt..

  SvaraRadera
 4. E-J;
  själv kastade jag mig på beställningsknappen och köpte in hans Haunted och Snuff också, så Rant gav helt klart mersmak=)

  SvaraRadera