Taiyo Matsumoto: GoGo Monster


En favorit från året är mangan GoGo Monster. Det är ett surrealistiskt och ensligt (men vackert) verk om Yuki som passerar lågstadiet. En isolerad kille utan vänner, som har förnimmelser om att där finns en annan värld på skolan. Där varelserna börjar bli hotfulla och närmar sig i allt större utsträckning, men han är den enda som kan se dem och de vill inte längre prata med honom.


Om rasterna brukar Yuki vända sig till vaktmästaren på skolan som låter honom hjälpa till i arbetet, en retreat där han kan få lugn och ro. Det kommer en nykomling till skolan som söker sig till honom, Makoto, som har svårt för skolan och är starkt pressad hemifrån. De blir vänner, men Makoto vet inte riktigt vad han ska tro om Yukis utbrott och historier om monstrerna i skolhuset. Den begåvade, tystlåtna, killen IQ ett par klasser över, som med en pappkartong över huvudet iakttar världen genom ett utskuret titthåll för att det inte ska bli för mycket av den, dras också till paret och deras försök att hantera verkligheten.


Atmosfären i berättelsen är bråddjup. Ett väldigt visuellt verk med sparsamma dialoger som verkligen lyckas bra med att fånga sina karaktärer med små medel, och lämnar berättelsen öppen för läsaren med bitvis abstrakta företeelser. Den är starkt subjektivt skildrad och växlar mellan att vara väldigt klaustrofobisk i de röriga klassrummen och utandningen i att slippa undan, fylld av de inre konflikterna däremellan.VIZ Media 2009
GOGOモンスター (2000)
455 sidor

2 kommentarer :

  1. Ooh, den låter fantastisk! Var har du fått tag på den?

    SvaraRadera
  2. Jag har köpt den ifrån bookdepository.com, det blir billigare än adlibris men tror att de har den med annars.

    Den är fantastisk :)
    Och jättesnygg i inbundet format

    SvaraRadera