Kristoffer Leandoer - Mask: litteraturen som gömställe


Under tiden jag läser en bok är författaren för mig till synes frånvarande, och boken är något som existerar av sig själv. I bästa fall, efter ett antal böcker lär man sig känna igen språkstilen och det blir genast lite tråkigare när man inte längre kan undgå att någon faktiskt har skrivit den. Med ett fåtal undantag där författaren faktiskt är lika fascinerande som sina böcker.

Hursomhelst går det förstås inte att komma ifrån att där finns en författare som skapat berättelsen på förhand, gjort alla val, och att där finns en tanke bakom varje villfarelse. En författare som i mer eller mindre utsträckning närvarar i verket själv och bidrar med sina livserfarenheter, idéer och fantasier.

Mask: litteraturen som gömställe studerar författarollen och dess spel med identiteter. Inuti verket får författaren chans att bistå med sina åsikter och erfarenheter. Där kan hen agera gud över sin skapelse och justera verkligheten efter sina önskemål; återuppfinna sig själv som fiktiv karaktär, och med hjälp av pseudonymer fås möjligheten att bli bedömd utifrån en identitet hen själv har valt.

Boken bär på en stor förkärlek till litteraturen och är väldigt skön, såväl som underhållande. Den gör intressanta iakttagelser över författarens rörelser mellan fiktion och verklighet. Med djupdyk i enskilda författarskap, som bland annat Romain Gary, Marguerite Duras och J.D. Salinger; samtidigt som den också bjuder på allmänna generaliseringar kring författarrollen. Jag läste med stor förtjusning och har fått många nya infallsvinklar att berika min läsning med.


Pequod Press 2010
260 sidor

3 kommentarer :

 1. Hmm, man kanske skulle läsa den här. Se om man känner igen sig. Eller inte.

  SvaraRadera
 2. Något ska du väl känna igen dig i, åtminstone om hans generaliseringar är rätt :)...borde inkludera så gott som alla författarskap, på en eller annan punkt

  Annars läs den i egenskap av bokläsare. Jag tycker sådana här böcker ger en massa mervärde till ens läsning (brist på egen analytisk förmåga kanske..)

  SvaraRadera
 3. Vilken intressant bok det verkar vara!

  Kul att höra att det finns fler som jag som läser flera böcker på en och samma gång! Kan verkligen hålla med dig om nackdelen.

  SvaraRadera