Graham Joyce: The Tooth Fairy


The Tooth Fairy är en grabbig uppväxtroman om de tre pojkarna Sam, Clive och Terry som kämpar sig fram genom vardagen, i en engelsk småstad under 60-talet.


Efter att Sam har fått en mjölktand utslagen och gömt den under kudden råkar han få syn på tandfen, när hon/han/den eller det kommer på besök. Det är ingen glitterfe precis, utan ett groteskt väsen med rykande kroppsodör som tränger sig på med aggressiva hotelser, en manifestation av människans innersta väsen och demoner.


Deras relation blir allt annat än oproblematisk. När tandfen, som bara ser ut att bli mer och mer beroende av Sam, rycker in för att hjälpa till går saker ofta åt helvete. Fen är en väldigt olycksbådande figur, men med en skiftande karaktär som utagerar de känslor den förses med. Den kan vara både elak och tillgiven, utefter situation och humör.


Det är tunga och ångestladdade år där pojkarna är utelämnade åt varandra i försöken att förstå och handskas med livets upp och nergångar, osäkerheten inför framtiden. Känslorna av maktlöshet och förvirring är överhängande.

Metaforerna i boken, tillsammans med de återkommande motiven under barnens levnadsår, gör det till en mörk, psykologisk, historia av skiftande karaktär, utan helt självklara lösningar på vad det är som händer.


Vilket är den sidan av boken jag gillar, de där eventen man har kvar att reflektera över när boken är slut. Annars är jag inte helt fast. Trots mörka undertoner kryper den sig aldrig riktigt inpå, utan behåller distansen (still not too keen över språket…).


Tandfen är så mycket bättre än de övriga karaktärerna. När hen börjar skälla på Sam över mardrömmen han drar in hen i suckar jag lite och vill mest kränga ut och in på historien för att få den skildrad ur dennes perspektiv istället. För trots allt elände ungarna placeras i så tycker jag att det blir lite tråkigt efter ett tag, där historien ändrar riktning mot det vardagliga och allting börjar räta ut sig…


Gollancz 2008 (org.år 1997)
330 sidor
Första meningen: Clive was on the far side of the green pond, torturing a kingcrested newt.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar