Kelly Link: Pretty monsters

Pretty monsters är en skön samling märkliga historier skrivna av Kelly Link, de flesta återvunna från tidigare antologier och böcker. Varje berättelse inleds med en illustration av Shaun Tan och innehåller magisk realism över flera olika genrer, var och en med mer eller mindre öppna slut.


Links två första böcker, Magic for beginners och Stranger Things Happen, finns utlagda för fri nerladdning på hennes hemsida (saker som får mig att vilja inskaffa en e-bokläsare.. :)). Jag har inte läst dem än, kanske är berättelserna där riktade åt lite äldre läsare än de i den här samlingen.


Här i hittas i alla fall de nio historierna The Wrong Grave, The Wizards of Perfil, Magic for Beginners, The Faery Handbag, The Specialist’s Hat, Monster, The Surfer, The Constable of Abal och Pretty Monsters.


Berättelserna styrs utav en, eller flera, protagonister i yngre tonåren som har en ordeal av något slag att gå igenom. I den inledande berättelsen träffar vi Miles som begravde en av sina bästa dikter med flickvännen när hon gick bort, vilket han har börjat ångra. I The Wizards of Perfil blir Halsa såld som slav till trollkarlarna, Dorn i The Surfer blir kidnappad av sin far för att de tillsammans ska ansluta sig till Hans Bliss’s Star Friend Community som samlas i väntan på utomjordingarnas återbesök…


Jag tycker berättelserna skaver lite inledningsvis och behöver några sidor på sig innan de nya platserna sjunker in, därför gillar jag de lite längre historierna bäst. Det är annars väldigt lätt att dras med när man har fått settingen klar för sig, men det blir lite mycket att läsa historierna direkt inpå varandra så här. Man blir lite snurrig av alla verkligheter och jag blir ganska snabbt övermättad på stilen. Bäst gör de sig var för sig med en viss paus emellan för berättelserna att ebba ut (fast vem har tålamod till det..).Viking 2008
389 sidor

5 kommentarer :

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. En ny bok av Kelly Link! Jag älskade Stranger Things Happen och några av novellerna ur Magic for Beginners. Var det några av novellerna som kom från annat håll? Då får jag leta upp dem och läsa dem. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 3. Vad kul, då måste jag verkligen titta närmare på dem med! :)

  Detta är de första berättelserna jag läser utav henne så jag har inte full överblick här, men du får en länk till hennes bibliografi http://www.kellylink.net/biblio.htm , där står alla hennes berättelser och vart de är publicerade, med lite tur finns det flera du inte har hunnit läsa än :)

  SvaraRadera
 4. Ah, later harligt, som en rikgit bladvandare!

  Jag borjade direkt fundera, bstamde han sig for att ta tillbaka dikten som han begravde med sin flickvan...?

  SvaraRadera
 5. He did indeed. En skrivtävling närmade sig och det var inte så många dagar kvar att lämna in bidrag på... då måste man prioritera lite ^_~

  SvaraRadera