Nawal El Saadawi: Den stulna romanen

Författaren och kvinnorättskämpen Nawal El Saadawi är ytterligare en som kommer att besöka höstens bokmässa.

Den stulna romanen tar upp kvinnans frihetsberövning och förtryck i ett korrumperat samhälle styrt under förledning av religionen, tankarna riktas även till alla de övergivna barn som tvingas växa upp på Egyptens gator. Saadawi har tidigare skrivit böcker bland annat om sin tid i kvinnofängelset och om sina erfarenheter från sitt arbete som läkare, där bland annat ämnen som könstympning, prostitution och hedersmord diskuteras.

Litteraturkritikern Bodour, i boken, sitter fast i ett förljuget äktenskap. I hemlighet ger hon sina drömmar liv i den roman hon skriver på, de skrivna arken håller hon gömda i sin skrivbordslåda. Där ger hon huvudkaraktären mod och styrka att stå upp för sig själv, i de situationer hon själv bågnat under. Där hittas Badriya som stannat kvar hos Nesiim, älskaren som omkom under demonstrationerna, och som vågade behålla barnet de fick tillsammans, som istället lämnades i rännstenen.

Bland barnen på gatan finns flickan Zina bint Zinaat som lever fri från förtrycket och inte låter sig kontrolleras av makthavarna, hon har en stor musikalisk talang och växer upp till att bli en berömd sångerska. Älskad av folket för hoppet hon förmedlar, avskydd av patriarkatet för sina hädelser och upproriskhet. En inspiration bland sina medmänniskor som nu placerats på de styrandes dödslista.

Det är ibland svårt att skilja mellan dröm och verklighet i boken, vad som händer på riktigt och vad som är en del av den skrivna romanen, men handlingen cirkulerar och blir skarpare och lättare att urskilja desto längre in i boken man kommer. Vreden och kritiken i den är stark, det är en bok jag gillar men som tar tid och energi att ta sig igenom.


Ordfront 2010
263 sidor

2 kommentarer :

  1. Later oerhort intressant, den har maste jag titta narmare pa!

    SvaraRadera
  2. Hej. Jag har nyss startat en lite annorlunda stilblogg. Kika gärna in!

    SvaraRadera