John Ajvide Lindqvist: Lilla stjärna

Theres hittas som spädbarn nedgrävd ute i skogen. Tillsynes autistisk med selektiv mutism, men med förmågan att avge perfekta och rena toner, och med ett gehör långt över det normala. För att inte befläcka flickans talanger håller paret som hittat henne henne gömd i deras källare, där hon får växa upp utan kontakt med omvärlden. Förutom attraktionen till musik har hon har ett starkt intresse för hur saker och ting fungerar.

Den andra flickan, Teresa, verkar lida av Aspergers och är istället väldigt isolerad inuti sig själv, omgiven av en värld hon inte riktigt förstår. Så småningom börjar hon intressera sig för att skriva dikter.

På ett nätforum om vargar kommer de båda flickorna i kontakt med varandra, och blir när de är tillsammans nästan som en hel människa. Tillsammans börjar de skapa låtar.

De plötsliga förändringarna som uppstår, i takt med att deras musik får allt fler lyssnare, får Teresa att tappa fotfästen och tomrummet inombords tar övertaget, men Theres vet hur man gör för att fylla det med liv.

Även om jag tycker att vissa av flickornas symptom blir förenklade, och att de verkar glömmas bort ibland, så gillar jag att detaljerna finns där. Jag skulle inte beskriva boken som ryslig, men nog väl obehaglig, och då främst i tjejernas möte med omvärlden.

Det blir alltid så pinsamt när man följer vilsekomna tonåringar som så obönhörligt kommer att göra bort sig förr eller senare, att de här är något mental hjälper mig verkligen att tycka om boken, och det gör jag. Resterande två olästa Ajvide- böcker i bokhyllan ser ut att komma bli lästa de med!

En spotify-lista med låtarna som finns med i boken finns att hitta på hemsidan


Ordfront 2010
446 sidor

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar