Alexander McCall Smith: Filosofiska Söndagsklubben


Org. utgivningsdatum: 2004
Antal sidor: 267

Filosofiska Söndagsklubben är den första boken i serien Isabel Dalhousie, och även den första jag läser av författaren. Eftersom McCall Smith är en av författarna som kommer att gästa årets bokmässa så var det på tiden.

Inne på konserthuset, Usher Hall, bevittnar Isabel Dalhousie en man som faller mot sin död från en av salongens övre balkonger. Själv är hon utbildad i etisk filosofi och kommer snabbt på en undanflykt till att lägga näsan i blöt och utreda händelsen på egen hand, en akt av moralisk skyldighet intalar hon sig.

Hon är redaktör för tidskriften Review of Applied Ethics och håller i den filosofiska söndagsklubben, som än så länge bara är i startskedet. Efter ett arv är hon numer ekonomiskt oberoende och spenderar dagarna med att fundera över de moraliska dilemman som framkommer i vardagen, och med att vara en påträngande snok som hela tiden lägger sig i andras affärer. Jag tycker om henne för hennes nyfikenhet och ständiga iakttagelser, även om hon är något påfrestande och högnäst.

Boken är full av Isabels filosofiska och konservativa dampladder, men den känns väldigt pittoresk och jag fann den behaglig att läsa, även om det inte är en serie jag kommer att fortsätta på. Den är skön och okomplicerad, utan någon egentlig drivande handling, angenäm för en regnig dag att sitta inne och dricka te till.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar