Alberto Manguel: Från fjärran land det kom ett bud


Titel: Från fjärran land det kom ett bud
Författare: Alberto Manguel
Org. utgivningsdatum: 1991
Antal sidor: 240
Ordfront 2009

Alberto Manguel är väl efter de fantastiska essäsamlingarna En historia om läsning och Nattens bibliotek varje bokälskares husgud. Boken A Reader on Reading har precis kommit ut, på engelska, och den ser jag riktigt fram emot att få kasta mig över.

Från fjärran land det kom ett bud är Manguels skönlitterära debut och gör ingen besviken.

Idén till boken kom till efter att Manguel fått reda på att en universitetslärare han högaktat senare visat sig ha angivit studenter till militären, och även torterat några av hans vänner. Denna dolda ondska är temat i boken, hur förhåller man sig när den man älskar och ser upp till visar sig vara ett monster?

Berättelsen utspelar sig under befrielsekriget i Algeriet och vi får följa dottern och makan till Antoine Berence, som när boken tar vid har dragit sig tillbaka från sitt tidigare liv som officer i den franska armén och nu bor med familjen i Kanada.

Språket är återhållsamt och avskalat, vilket ger en text som både är väldigt obehaglig och på samma gång oerhört lätt att tycka om. Tonvikten ligger på själva karaktärerna och deras liv innan den annalkande katastrofen, och skapar en bild av det svåra beslut de ställs emot.. och deras slutliga val. Oroligheterna i bakgrunden uttrycks oftast bara mellan raderna.

En mycket vacker text som får en att fundera över människans komplexitet och dubbelsidighet. Över vilken utväg som egentligen var den rätta, den subjektiva som skapats av emotionella band eller den kanske mer erkänt korrekta.

1 kommentar :

  1. Härlig blogg och härliga tips! keep it up! kram

    SvaraRadera