Mo Yan: Vitlöksballaderna


Titel: Vitlöksballaderna
Författare: Mo Yan (pseud. för Guan Moye)
Org. utgivningsdatum: 1989
Antal sidor: 407

Vitlöksballaderna påminner mig stilmässigt om förra årets läsning, Den sista läsaren och En svag doft av död. Temat ligger även här i småstadsbefolkningens utsatthet i ett korrumperat samhälle och har samma vackra, magiska, realism, som gömmer på en brutalitet som skär en i småbitar.

Berättelsen utspelar sig ute på den kinesiska landsbygden, i Paradisets län. Med löften om välfärd och rikedom åt alla lurade staten bönderna att ge upp sina tidigare planteringar och istället börja odla vitlök. Vilket gjort invånarna beroende av att planteringarna köps upp eftersom de nu längre inte kan leva på sina grödor.

Man kan riktigt känna stanken som fyller boken, blodet som sipprar från de öppna såren bär en tydlig doft av den ruttna vitlök som alla nu går och tuggar på. Boken inleds med arresteringen av de bönder som deltagit i revolten som uppstod när vitlöken visade sig vara osäljbar.

Parallellt följer vi den olyckliga romansen mellan flickan Jinju, som föräldrarna lovat bort i ett tvångsäktenskap, och hennes älskare Gao Ma som tillsammans rymt för att bygga upp en framtid ihop. Liksom alla de andra karaktärerna i boken är de fascinerande mänskliga, deras brister och styrkor inspirerar.

Boken är ganska häftig i beskrivningarna, författaren stannar kvar och beskriver hela tiden färgerna, dofterna…de osande kroppsvätskorna, som bygger upp miljön. Den är väldigt precis...

2 kommentarer :

  1. Verkar ju intressant. Kina och Asien är the shit.
    Så du har redan läst en svag doft av död. Jag skrev om den på min blogg i ett annat sammanhang än som recension men har fortfarande inte tagit mig an den. Jag gillar författarens manus till Babel och de andra filmern.

    SvaraRadera
  2. Läs den! En svag doft av död är underbar :) Mörk, med en viss lynch mob -stämning, väldigt makaber humor, jätte vacker ...och skriv om den efter med ^_^

    SvaraRadera