Edwin A Abbott: Flatland


Titel: Flatland [Fulltext]
Författare: Edwin A Abbott
Org. utgivningsdatum: 1884
Antal sidor: 126

Flatland är en idéroman som utspelar sig i den 2-dimensionella, platta, världen. I ett samhälle där invånarna utgörs utav geometriska polygoner oförmögna att se ovanför det egna planet. Eftersom figurerna endast kan utskilja objekt i ögonhöjd ter sig alla objekt till en början som raka linjer, men genom att känna på varandras vinklar kan de snabbt avgöra om personen de träffat är en triangel, kvadrat eller hexagon.

En tydlig hierarki har skapats där intelligensen avgörs av storleken på figurernas vinklar. Cirklar står högsta i rang medan likbeningarna, som utgörs av soldater och tjänare, endast befinner sig snäppet ovanför de linjeformade kvinnorna, som bara är enda stor spets och rena samhällsfarorna om man skulle råka krocka med dem (till på köpet är de så gott som osynliga om man möter dem framifrån).

Boken är ganska torr och utdragen.. :) Till slut dyker det upp en sfär från den tredje- dimensionen som lär vår kvadratiska representant från Flatland om begreppet höjd. Vi får även förnimmelser av det en- dimensionella linjelandet, där invånarna lever på en rak linje och förökar sig med hjälp utav ljudvågor då de inte kan gå om varandra på ledet och aldrig kommer i fysisk kontakt. Och det noll- dimensionella punktlandet, som är solipsism identifierat, där härskaren utgör den enda invånaren som finns och är oförmögen till att förnimma en värld utanför sig själv.

Det är en riktigt kul föreställningsvärld att befinna sig i men kräver inlevelseförmåga i bokens brist på handling, boken är snarare skriven som en redogörelse än en berättelse. Den erbjuder emellertid många detaljer för läsaren att spinna vidare på så det är inte svårt att skapa sig en bild av platsen (men man bör eventuellt vara allt bra nördig av sig ^_ ^). Problematiken uppstår istället när man så småningom försöker föreställa sig den potentiellt fjärde- dimensionen, där är författaren inte mycket till hjälp. Abbott var väl inte galet seriös när han skrev boken, utan den är väldigt lekfull, och full av samhällssatir.

"I am now a hexagon in two-dimensional space and can only perceive the edges of other objects" - Sheldon Cooper ur Big Bang Theory. [Youtube -klipp]

1 kommentar :

  1. Lät som en intressant idé på historia.

    Blev så nyfiken... beställde du Troll och Människa efter att ha besökt mig?

    Började på Nattens bibliotek igårkväll och den verkar verkligen lovande!

    SvaraRadera