Federico Andahazi: The Anatomist


Titel: The Anatomist
Författare: Federico Andahazi
Org. utgivningsdatum: 1998
Antal sidor: 215

Anatomisten Mateo Colomobo sitter häktad i sitt arbetsrum på universitetet. Anklagad för kätteri, mened, blasfemi, häxkonst och djävulsdyrkan.

I sina försök att vinna den unga flickan Mona Sofias kärlek har han tillbringat de senaste åren med att försöka tillverka en kärleksdryck som ska erövra hennes hjärta. Sina hopkok, från början olika kombinationer av hallucinogena giftörter, odört, alruna, belladonna, … provar han framgångslöst (men inte utan bieffekter) på bordellens prostituerade.

Hans (o)lycka är gjord när han besöker en kvinnlig patient, till synes döendes, vilken han till en början misstar för att vara hermafrodit då han här upptäcker ett organ aldrig tidigare skådat, och som efter att ha blivit tillfredsställt leder till kvinnans totala uppfrisknande.

Efter att han nu börjat studera stadens nattfjärilar mer detaljrikt inser han den stora upptäckt han gjort. Han har funnit nyckeln till kvinnans kärlek och vilja, the Amor Veneris, the clitoris. ”He had discovered the anatomical cause of love” “[…] which irrefutably proved the fact that the female soul did not exist”.

Till sin glädje inser han nu att han kan lägga ner allt besvär med uppvaktning och fint uppförande. Och ivrig som han är kan han inte låta bli att publicera sin erövring av kvinnokroppen i sin bok De re anatomica. Således får kyrkan snart nys om hans påståenden och ser honom givetvis som djävulens redskap som hjälpt helvetesdemonerna inta kvinnorna.

Handlingen utspelar sig i Italien under renässansen och tidens upptäckariver går inte att ta miste på. Boken bygger på Mateo Renaldo Colombos historia och Andahazi väver skickligt ihop fakta med fiktion i detta som är hans första roman. Bokens första del utgörs av den till delvis erotiska bakgrundshistorian till Colombos öde, för att övergå till en mer vetenskapligt resonerande del när det är dags för Colombo att yrkar sin oskuld.

Det är inte den mest ingående handlingen, men dess överblickbara historia håller sidantalet nere, vilket gör att man aldrig hinner tappa intresset. Såklart hade jag gärna läst hundra sidor till för en mer uttömmande bok, men mitt intresse fångades, även om jag aldrig blev helt uppslukad av den.

Det krävs väldigt lite för att min fascination för äldre tiders vetenskapsillusioner och skruvade slutsatser ska väckas. Och diskussionerna med kyrkan beträffande själen/kroppen, lust/synd, är minst lika intressanta, och skrämmande, att läsa om.

1 kommentar :

  1. Nu är det dags att anmäla sig till pocketkedjan!

    http://fullbokhylla.wordpress.com/2010/01/19/pocketkedja-anmal-dig-nu/

    SvaraRadera