Dino Buzzati: The Tartar Steppe


Titel: The Tartar Steppe
Författare: Dino Buzzati
Org. utgivningsdatum: 1940
Antal sidor: 204

The Tartar Steppe är en otroligt häftig läsning. Fortet Bastiani där handlingen utspelar sig ligger fastklämd mellan den steniga och obebodda Tartary öknen i norr, och bergskedjan som omringar den. Närmaste stad ligger två dagsturer bort.


Perspektiven i miljön skiftar hela tiden då där inte finns någon fast punkt runtomkring att relatera till, avstånd och storlekar blir rena hallucinationer. Detsamma gäller läsningen, berättelsen roterar runt karaktärerna och vänder omärkligt upp och ner på dem för att visa nya sidor och för att låta läsaren komma åt deras inre tillstånd, vilket ger boken en väldigt surrealistisk och vacker ton. Språket i boken trollbinder sin läsare, precis så som karaktärerna blir trollbundna av fortet och den fascinerande utsikten över öknen.


På fortet går soldater och officerare omkring och väntar på dagen då Tatarerna ska anfalla, på stunden då de får chans att göra något meningsfullt och ärorikt av sina liv. Automatiseringen i dagsordningen gör att karaktärerna urholkas och blir tillsammans med fästningen ihåligare för varje dag, månad…år, som går, och läsaren med dem.


Fast i en tillvaro där de ständigt väntar på att ”det” ska hända blickar de mot horisonten och hoppas på att fiendearméerna ska komma, och missar undertiden att ta tillvara på det liv de lever. Boken är genomsyrad av stolthet och fåfänga, rädsla inför det okända och väntan på att livet ska börja.


Det känns fel att jämföra den med I väntan på Godot, eftersom The Tartar Steppe kom först, men om Godot hade skrivits av Kafka föreställer jag mig att det här skulle ha blivit resultatet. Det bör därmed poängteras att den här boken, trots detta, är både begriplig och sammanhängande :) Den kommer att sitta kvar länge i minnet, på gott och ont.


Varje detalj i berättelsen är klockren, jag är fortfarande paff över hur bra den var!


Dessutom är omslaget fantastiskt snyggt, vilket ger den en hedersplats i bokhyllan

1 kommentar :

  1. Jag instämmer helt och fullt- The tartar steppe" är en otroligt fin läsupplevelse.

    SvaraRadera