Junji Ito: Uzumaki-Spiralerna d. 1

I bokens början har den lilla byn Kurôzu precis drabbats av en förbannelse. Spiralerna som förekommer i naturen verkar ha fått ett eget medvetande och hemsöker invånarna. Första offret för dess kraft är Shuichis pappa som maniskt samlar på sig alla spiralformationer han hittar, snäckskal, fjädrar, klätterväxter &c, i strävan efter att få ta del av deras hemlighet. Finns där inga virvlar skapar han dem själv och till slut tas han över, ögonen börjar snurra runt åt olika håll i spiralformationer och hans förstånd går förlorat.

Varje kapitel är en egen berättelse som skildrar hur invånarna och stämningen förändras. Karaktärerna Kirie och hennes pojkvän Schuichi iakttar rådvilligt hur tillståndet i byn bli allt mer kritiskt. Bilderna ger en skön närvarokänsla och historierna är konsisa, väldigt behagligt tempo som drar in en och sprider rysningar genom kroppen. Fantastiskt dejlig skräck-manga med en viss sago-aktig ton emellanåt. Innehållande den där asiatiska och ovissa mystiken som kan få vad som helst att verka skrämmande och otäckt.

Jag har varit nyfiken på att se filmen tidigare, men vill inte spoliera den här läsningen. Galago ger ut 2 :a delen på svenska i vår, olidligt långt tills dess men något att se fram emot!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar