Don't talk back to your vampire

av Michele Bardsley

Don’t talk back to your vampire är den andra boken i Broken Heart -serien och uppföljaren till I’m the Vampire, that’s why. Den här gången möter vi den avundsvärda bibliotekarien Evangeline som blev attackerad och omvänd för tre månader sedan.


Evangeline lever ensam i anslutning till stadsbiblioteket tillsammans med sin tonårsdotter Tamara. Sedan hon blev vampyr har hon förmågan att kontrollera och kommunicera telepatiskt med djur och hon är väldigt omtyckt i djurriket. För att hon ska kunna förstå vad de säger krävs dock att de har en mänsklig sida (förmågan förde inte med sig någon lösning på språkbarriären m.a.o.). Hennes förmåga är speciellt eftertraktad av fiendeklanen the Wraith som fortfarande experimenterar med sjukdomen som sprids bland vampyrerna. Genom att injicera de smittade med lycantblod skapar de okontrollerbara hybrider, med Evangelinse hjälp finns en möjlighet att skapa en arme av monster som lyder deras kommenderingar.


Trots hotet utifrån är den största fasan trots allt att man mitt i alltihop har bestämt att biblioteket ska rivas, det ligger för nära skogen och The Consortium har inte resurser till att beskydda det. Istället ska ett nytt bibliotek inrättas i ett av de nybyggda husen där de får dela utrymme med de böcker vampyrerna fört med sig. Evangeline kommer snart att fatta tycke för den bokälskande Lorcan som är förvaltare över The Consortiums samling. Lorcan är tvillingbrodern till Patrick O’halaran som vi mötte i den förra volymen och även den som tidigare, när han fortfarande var smittad av viruset, attackerade stadens invånare. Precis som dottern Tamara besitter Evangeline en stark kärlek för böcker och nya ord. Med Lorcan, som själv skriver böcker, utgör de en perfekt familj som man inte kan annat än hoppas på.


Även om vampyrkatten i romanen inte är äkta får deras potentiella existens mig att önska efter fler katter (och andra súmaire fola* –djur) i de paranormala berättelserna. Någon som har förslag på böcker med djur som blivit vampyrer? (...helst katter). Mitt enda problem nu är att serien följer en ny karaktär i varje bok. Normalt sett hade jag uppskattat det men jag vill läsa mer om Evangeline! Inga karaktärer slår bibliotekarierna och bibliofilerna.


I slutet av boken rekommenderas tre ordböcker som jag onekligen blev sugen på; The Highly Selective Dictionary for the Extraordinarily Literate, The Highly Selective Thesaurus for the Extraordinarily Literate och The Grand Panjandrum and 1,999 Other Rare, Useful, and Delightful Words and Expressions. Jag letar efter en ursäkt för att köpa dem, när kommer jag att ha användning av utrotningshotade engelska termer som inte ens engelsmännen använder sig utav?*bloodsucker

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar