är det någon där?

av Marian Keyes

När vi möter Anna i början av boken befinner hon sig sängliggandes, ompysslad och omhändertagen av sin familj, i sitt föräldrahem på Irland. Otåligt väntandes på att hon ska bli bra nog för att återvända hem till New York; sitt job som biträdande presschef på kosmetikaföretaget Candy Grrrl…och framför allt på att få kontakta Aidan. Han har inte hört av sig sedan olyckan och svarar inte längre i sin mobil, så nu vill hon åka till New York så snart som möjligt för att söka upp honom.

Parallellt med Annas vistelse hos föräldrarna får vi i bokens första del följa historien om hur hon träffade Aidan och vad det var som egentligen hände. Jag tycker första delen av boken var obehaglig, vetenskapen om att där kommer inträffa en hemsk olycka men att inte veta hur eller när…jag föredrar att ta smällen direkt, som att rycka bort ett plåster, istället för att behöva vänta på den oundvikliga katastrofen. (Som i Jurtjyrkogården där man hela tiden sitter och väntar på att ungen ska bli påkörd från det att man sett huset vid motorvägen, olidligt)

När Anna äntligen kommer hem till sin egen lägenhet igen är den, som hon befarat, tom, Aidan är inte där. Som följd spenderar hon de närmaste dagarna med att bombardera honom med mejl; om vad som har hänt på jobbet, vilka kläder hon har på sig, hur mycket hon älskar och saknar honom. Utan svar, varken på mejlen eller på något av alla de hundratals röstmeddelanden hon pratat in på hans mobil.

I boken följer vi Annas försök att få kontakt med Aidan och om hur hon tar sig vidare en dag i taget, hur hon steg för steg lär sig acceptera hans frånvaro och så småningom hittar tillbaks till sig själv igen. Saknaden och kampen om att försöka övervinna smärtan efter att ha förlorat den man älskar för tankarna till boken P.S I love you (vilken jag inte läst utan jag utgår nu ifrån filmen). Om du gillade den boken kommer du förmodligen även att tycka om den här :)

Allt är dock inte tungt och jobbigt i boken. Förutom Anna får vi även träffa hennes sköna familj, familjen Walsh, och vänner som bjuder på många underbara skratt med sina tokerier. Den som läst Keyes tidigare böcker har redan introducerats för Annas systrar och jag ser fram emot att få lära känna dem bättre genom att ta mig an serien från början. är det någon där? är således den fjärde, men fristående, delen i serien om familjen Walsh som i varje bok låter oss följa en av systrarna. Det ska bli roligt att få möta Anna igen, som hon var innan olyckan…jag är väldigt nyfiken!

2 kommentarer :

  1. Åh vad roligt att du gillar familjen Walsh!

    SvaraRadera
  2. Ja! Speciellt mamma Walsh, hon är oslagbar :D

    SvaraRadera