Tre sekunder

av Roslund & Hellström

En man hittas död på Västmannagatan 79 efter den narkotikauppgörelse som ägt rum i lägenheten. Ett vittne till händelsen är Piet Hoffmann. Anställd av den svenska polismyndigheten på uppdrag att infiltrera Öststatsmaffian, med syfte att förhindra att ligan får fäste i Sverige. Efter händelsen stiger Hoffmann i graderna och får förtroende till att medverka i maffians planer på att ta kontroll över narkotikahandeln inne på de svenska anstalterna. Polismyndigheten fattar ett inofficiellt beslut att frikänna Hoffmann från eventuell medverkan i mordet som precis ägt rum, mot att han går med på maffians planer och låter sig häktas.

När Ewert Grens börjar utreda fallet på Västmannagatan börjar ledningen att svettas, om det uppdagas att de gömt undan bevismaterial och blundat för tidigare brottshandlingar mot en före detta fånges samarbete ligger de risigt till. Avslöjas Hoffmanns identitet står han ensam innanför murarna, med en myndighet som förnekar hans existens bakom sig, omgiven av fångar som inte uppskattar tjallare.

Bokens handling är förutsägbar men håller samtidigt kvar läsaren. Trots bokens nästan 600 sidor är det en bra och väldigt spännande läsning som aldrig blir tråkig. Den senaste tiden har jag funderat över huruvida Thrillers och Kriminalare överhuvudtaget särskiljs när det kommer till böcker, normalt sett när en kriminalare benämns som thriller brukar jag inte hålla med, men här är det ingen tvekan om att de båda hör ihop. Att boken dessutom är fri från plågsamma detaljer, som tar upp sida efter sida, och istället för att följa en mossig kriminalkommisarie låter den mycket intressantare brottslingen stå i centrum, ger en högst uppskattad läsning av en bok som gjort sig förtjänt av recensenternas hyllningar.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar