En dag i Ivan Denisovitjs liv

av Aleksandr Solzjenitsyn


Ivan Denisovitj blev placerad i ett sibiriskt arbetsläger anklagad för landsförräder, efter att tidigare ha tillfångatagits av tyskarna under andra världskriget. Efter att han lyckats fly från tyskarna blev han felaktigt dömd för att vara spion och tilldelades en strafftid på 10 år. Av dessa år har han när berättelsen tar vid, år 1951, suttit av åtta.

Som titeln vittnar om får vi i berättelsen följa en dag i Ivan Denisovitjs liv. En dag med bitande kyla, hunger och de små glädjestunder som lyckas hålla honom vid liv. Vid det här laget har Sjuchov lärt sig rutinerna, hur han ska kunna få tag på två skålar soppar, vilka möjligheter som finns att få tag på extra mat eller tobak i utbyte mot ett par tjänster...vilka vakter han behöver se upp med.

I början av boken vaknar Sjuchov sjuk, varefter han blir straffkommenderad för att ha stigit upp för sent. När han väl får tid att ta sig till sjukstugan för att sjukanmäla sig kommer han för sent, läkaren kan inte godkänna fler sjukanmälningar för dagen. När han väl kommer till frukosten har gröten redan kallnat. Temperaturen ute är den här dagen endast 28 minusgrader, först vid fyrtio blir de undantagna från att arbeta. Således är det efter frukosten dags för uppställning för att åter bege sig ut på arbetet.

Ivan Denisovitjs dag går på rutin, dagen vi följer honom är lika dan som dagen innan och nästkommande dag. Det enda tecknet på att tiden går i berättelsen är solen som går upp och ner. Boken är ganska tråkig, men uppskattat kort. Behållningen av boken hittas främst i relationerna mellan fångarna (även om jag har lite svårt att särskilja dem emellanåt då jag snabbt rör till vilka namn och smeknamn som hör ihop), den delade glädjen vid medgångar som gör den outhärdliga vistelsen uthärdlig. Sjuchovs vistelse i arbetslägret utgår ifrån Aleksandr Solzjenitsyns egna tid som lägerfånge. Berättelsen skrevs ner efter Solzjenitsyns frigivning och publicerades 1962. Författaren kom senare att tilldelas nobelpriset 1970.

Boken inleder Lyrans Jorden-runt-på-8-böcker utmaning med första stopp i Östeuropa.
Den här månaden besöks Mellanöstern och böckerna att välja bland är:

Kvinnan i Jerusalem av Abraham B. Yehoshua
Sharon och min svärmor av Suad Amiry
Tusen strålande solar av Khaled Hossini

Jag tror det lutar åt den första boken, Kvinnan i Jerusalem, men jag hinner säkert ändra mig en två tre gånger till…

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar