Darling Jim

av Christian Mørk

I den Irländska staden Malahide, strax norr om Dublin, hittades en dag tre kvinnokroppar i hus nr 1 på Strand Street. Den äldre kvinnan, Mrs Walsh, hittades på nedervåningen. Hon tycktes ha blivit slagen i huvudet repeterade gånger med ett trubbigt föremål, men lyckats ta sig ända ner för trappan innan hon avled. De båda flickornas kroppar, den ena med knivhugg i magen och invärtesskador, den andra förgiftad och undernärd, hittades inlåsta och fastkedjade i ett av rummen på ovanvåningen . Fallet lades ner innan man lyckats få svar på vad som låg bakom blodbadet.


Strax efteråt hittar den postanställde Niall en av flickornas dagbok i högen av obeställbara brev och mysteriet med de döda flickorna börjar luckras upp för läsaren. I dagboken nämns en man vid namn Jim som rest runt mellan städerna och berättat sagor på de olika pubarna, han var en så kallad seanchai. Han var även en väl genomstuderande charmör som lockade alla kvinnor han kom i närheten av. Fiona, ägaren till dagboken avslöjar hur deras liv påverkats efter deras första möte med Jim, och konsekvenserna det gav.

Boken är berättad i flera lager och innehåller både Nialls, de mördade flickornas och Jims historier. En rysligt bra berättelse i sann American (läs Irländskt) Crime anda som närmar sig fantasy genren men håller sig hela tiden innanför verklighetens murar. Mystiken i berättelsen får den att kännas mer fantastisk än verklig, och just denna historien är väl inte det heller. Men det är något väldigt kusligt med dessa små isolerade orter där alla håller skenet uppe och låtsas som ingenting när något riskerar förstöra den lugna och obefläckade gatan de bor på.


Inga kommentarer :

Skicka en kommentar