The Bride of Frankenstein: Pandora's Bride

av Elizabeth Hand

Henry Frankenstein och dr. Pretorius har tillsammans skapat två monster, en Adam och en Eva. Pandora som skapats för att bli Adams hustru lyckas med hjälp av dr. Pretorius fly undan sitt förutbestämda öde. Hon flyr även undan ett liv som Frankensteins redskap i hans ondskefulla planer för det framtida samhället.

På sin färd genom Tyskland möts de upp av familjära figurer som dr. Caligari’s somnambulist Cesare, och Rotwang ur Metropolis som dyker upp med sin fembot. Vi får träffa The Children of Cain som är groteskt söta, oskyldiga misslyckanden från tidigare experiment, som dr. Pretorius lyckats rädda undan. Boken är verkligen fullspäckad med referenser! Ett par inte lika fiktiva karaktärer påträffas i berättelsens slut, där de framträder som berättelsens enda tillräkneliga karaktärer. Hade berättelsen annars slutat som den gör, om det inte varit för de enda två som fortfarande har sitt förnuft kvar?

Pandora’s Bride utspelar sig i en apokalyptisk mellankrigstid där hungersnöden och fattigdomen är påträngande. På gatorna lever man efter sina egna regler, medan de familjer som fortfarande håller ihop håller sig gömda inne i sina hus av rädsla för att gå ut. Obeskrivliga faror lurar i de mörka gränderna, flera barn och unga kvinnor hittas mördade på gatorna och det går rykten om de vetenskapliga experiment som utförs med kropparna. I städernas utkanter lever de utstötta och övergivna som tvingats lära sig att överleva på egen hand, i den mån det går överlever de på vilsna förbipasserande.

Pandora's Bride
är skriven som uppföljare till filmen The Bride of Frankenstein, som jag inte kommit mig för att se än. Berättelsen skapar en stark atmosfär av det bisarra, precis som i Dr. Caligari’s kabinett få jag en känsla av krokiga gator, smala gränder, skeva hus och inte en fönsterkarm som är byggd i en rätvinkel. I dr. Caligari’s kabinett ses staden ur en mentalsjuks ögon. Kanske är det likadant här där världen ses med Pandora själv som fokalisator. I en värld sedd ur ögonen på ett nyskapat ”monster” vem vet egentligen vad som är verkligt? Var Schattengeist en helt vanlig häst? Klart är i alla fall att karaktärerna befinner sig i en miljö som inte tillför någon som helst stabilitet för sina invånare. Främst fastnade jag för den obeskrivliga, men väldigt påtagliga stämningen i boken., tillsammans med dess fantastiska karaktärer. En bisarr, attraktiv, freakshow rakt igenom.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar