Bibliotekskatten Dewey och Christer Hermansson

Bibliotekskatten Dewey: En småstadskatt som älskades av hela världen är skildringen av den stilige, brandgula, katten Dewey som hittades en kall vinterdag i bokinkastet till Spencers stadsbibliotek i Iowa. I boken får vi följa Deweys liv på biblioteket och hans möten med besökarna. Hans gummibandsjakter, kurragömmalekande och tjusande av varje människa som han träffar på. Om hans fascinerande kärlek och lojalitet gentemot alla människor och om mötena med besökarna som kommer allt längre ifrån för att träffa honom. Dewey tycker om att stå ute i foajén och ta emot de första låntagarna då biblioteket öppnar, att följa med på rundturer i bokvagnen, spatsera på höga höjder där han har utsikt över allt som händer i biblioteket. Hans största förmåga tycks vara den att ge hopp och tröst till de som behöver det mest, personal som biblioteksbesökare.


Det är härligt att läsa om Dewey Readmore Books. Främst då vi väl alla saknar en bibliotekskatt på våra bibliotek, som kan fånga ens uppmärksamhet för en stund och skänka en paus till studierna. Ändå blir boken lätt tråkig då den främst tycks handla om Vicki Myron själv som tar upp alldeles för stor plats i historien, en mer frånvarande berättare hade varit önskvärd. Fler dagar med Dewey på biblioteket och mindre om Vicki och Spencers historia hade varit önskvärt. Boken framstår mest som ett ego verk (visst har jag nämnt min avsky till självbiografier?) vilket är synd då Deweys historia är glädjande att läsa om. Ja, en katt i kombination med ett bibliotek kan väl inte gå fel? Andra önskvärda kombinationer jag gärna välkomnar är katter och bokhandlar, katter och antikvariat, katter och….Okej… egentligen tror jag varje miljö gör sig bättre med en katt.


Samtidigt passade jag även på att läsa Christer Hermanssons bok Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? Där han samlar sina tidigare debattinlägg och krönikor, kombinerat med en fullkomligt urusel bibliotekariehumor det inte går att låta bli att fnissa åt. Christer Hermansson själv beskrivs som bibliotekarie, biblioteksdebattör och skönlitterär författare. Bokens texter handlar om bibliotekspolitik, bibliotekarier och biblioteksväsen. Den disskuterar bland annat bibliotekariens roll i mötet med låntagarna, och internt i chefshierarkin. Funderingar som kommer att vara omöjliga att få ur skallen under framtida biblioteksbesök, angående bokgallringar, biblioteksångest, kvalitetslitteratur m.m. En intressant läsning för bibliotekarier och biblioteksbesökare. Jag saknar dock diskussionen kring införandet av bibliotekskatter i Sverige.

1 kommentar :

  1. Låter härligt med en bibliotekskatt! På något sätt passar det ihop!

    SvaraRadera