En historia om läsning

För en mysig hemmakväll är det få saker som slår att sitta ihopkurad i soffan, insvept i en varm filt med tända ljus och en varm kopp te, med morgontofflorna på och en exfolierande och svalkande ansiktsmask, tillsammans med en bra essä i händerna. Ingen annan litterärgenre slår essän när det kommer till intimitet och välskrivenhet.

Jag lånade till att börja med boken, En historia om läsning, från biblioteket men insåg att det skulle bli ohållbart och på tok för svårt att skiljas ifrån den, så det slutade med att jag redan dagen efter inskaffade ett eget exemplar. Riktigt tilltalande inbindning, linneband med bokmärke och rikliga illustrationer, som väcker läslusten. Boken behandlar läsningens historia och tar upp synen på läsningen genom tiderna, olika läsvanor och läsningens betydelse. Alberto Manguel låter oss ta del av filosofer, vetenskapsmän och poeter från olika epoker och deras syn på läsning blandat med berättarens egna erfarenheter och funderingar. Ramverket är brett och tar uttryck i rubriker som, för att nämna några, Att lära sig läsa, Den felande första sidan, Bokstölder och Förbjudning läsning.

Även om trovärdigheten ibland kan ifrågasättas och vissa påståenden lätt tas för hörsägen så ger boken en väldigt tillfredsställande och intressant, lärorik, läsupplevelse och det är ingen tvekan om att det är en lärd essä vi får ta del utav. Jag är av åsikten att kunskap lättast nås i otvingad form och kanske är det just författarens oformella ton i den nära dialogen med läsaren som jag fastnar för.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar